Carettaların Göç Yollarını Akademisyenlere “Defne” Öğretecek

Deniz kaplumbağalarının göç yolları “Defne” adı verilen Chelonia Mydas cinsi kaplumbağanın sırtına yerleştirilen çip sayesinde...

Deniz kaplumbağalarının göç yolları “Defne” adı verilen Chelonia Mydas cinsi kaplumbağanın sırtına yerleştirilen çip sayesinde takip edilebilecek.

Hatay Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in talimatıyla 10 bin TL’ye alınan uydu takip sistemli çip “Defne” ismi verilen Yeşil Deniz Kaplumbağasının (Chelonıa Mydas) sırtına akademisyenler tarafından monte edildi. Çip, kaplumbağanın su yüzüne çıktığı her noktada uyduya sinyal gönderecek. Takip sistemi sayesinde akademisyenler yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonıa Mydas) ve Caretta Carettaların göç yolları hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

Reklam
Reklam

Her yıl Mayıs-Ağustos ayları arasında Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik sahilinde yumurtlamaya gelen kaplumbağalardan 90 kilo ağırlığında 60 yaşında olan bir tanesine Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Yakup Kaska ve Dr. Bektaş Sönmez tarafından çip takıldı. Çipin takıldığı kaplumbağanın en önemli özelliğinin doğdukları kumsalı vatan olarak belirlemeleri olduğunu söyleyen Prof Dr. Yakup Kaska, “Vatanları olarak kabul ettikleri bu kumsala tekrar tekrar gelirler. Biz bu kumsala gelen kaplumbağaları çok iyi biliyoruz. Ancak nereye gidip geldiklerini bilmiyoruz. Dolayısı ile bu kaplumbağa dün son yuvasını bu kumsala yaptı. Artık göç edecek. Göç edeceği yeri hem bilim dünyası ve bu bölgedeki insanlar bu çip sayesinde öğrenebilecek” dedi.

Cihazın çalışma sistemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kaska “Cihaz adeta bir cep telefonu gibi sinyal gönderecek. Kaplumbağamız su yüzüne çıktığı her an sinyal alacağız. Kaplumbağan nerelerde dolaştığını bize bildirecek. Bu cihaz çalıştığı ve bu kaplumbağa hareket ettiği sürece yani aşağı yukarı 1 yıllık süreç içerisinde nerede gecelediğini, dolaştığını takip edebileceğiz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hatay’daki 3 yıllık görev süresi içerisinde her yıl Çevlik sahilinde yumurta bırakan ve bu yumurtalardan çıkan deniz kaplumbağalarının Akdeniz ve oradan da okyanusla buluşmalarına tanık olduğunu söyleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz “Şimdi bu çip sayesinde göç yollarını da öğreneceğiz” dedi.

Son yuvasını Çevlik Kumsalına yapan Yeşil Deniz Kaplumbağasının sırtına yerleştirilen cihazın kaplumbağa için her hangi bir sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizen Vali Lekesiz göç yolları hakkında akademisyenlere yol çizecek bu projeye ortak edilen kaplumbağanın ismini “Defne” olarak koydu.

Defne adı verilen yeşil deniz kaplumbağası daha sonra sahile götürülerek doğal yaşam alanı olan denize bırakıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: