Cargill Başkanı'nın sözleri soruşturulmayacak

ANKARA (ANKA)- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Cargill Avrupa Başkanı Abraham Cornelis Klaeijsen'in "Türkiye'de mahkemeler kanunları uygulamak yerine, kanunlara meydan okuyor" sözleri için yaptığı suç duyurusunda, kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Başsavcılık, TCK 301'inci madde uyarınca yapılan suç duyurusunda, Klaeijsen'in ifade ve eleştiri özgürlüğünü kullandığını bildirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Bürosu Savcısı Bilgin Uysal, TMMOB'un TCK 301'e muhalefet ettiği gerekçesiyle Klaeijsen hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusuyla ilgili yaptığı soruşturmayı tamamladı. Savcı, kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Reklam
Reklam

AVUKAT: SÖZLER YANLIŞ TERCÜME EDİLDİ

Klaeijsen'in avukatı Tuba Çetin Alpa, 18 Nisan 2007'de Başsavcılığa verdiği dilekçede, müvekkilinin sözlerinin yanlış tercüme edildiğini söyledi ve konuşmanın orijinal ve noter tasdikli örneğini sundu. Alpa, suç duyurusuna konu edilen sözlerin aslında "Türkiye'de mahkemeler kanunları uygulamak yerine kanunları sorguluyor" şeklinde olduğunu belirtti. Alpa, müvekkilinin mahkemeleri aşağılama amacının olmadığını belirterek, tam tersine söz konusu konuşmasında Türkiye'yi ve Türk insanını övdüğünü bildirdi.

SÖZLER BİLİRKİŞİYE İNCELETİLDİ

Klaeijsen'in sözleri Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen'e inceletildi. Gökçen, Başsavcılığa 3 Mayıs 2007'de 16 sayfalık hukuki değerlendirmesini sundu. Gökçen, konuşma metninde geçen ifadelerin yargı organlarının saygınlığını azaltmaya yönelik, onların varlığını tartışan, onları adi, bayağı gösteren, aşağılayıcı nitelikte olmadığını belirtti. Gökçen, suç duyurusuna konu olan sözlerin, "ifade ve eleştiri hürriyeti kapsamında kaldığı ve bu sebeple suçun hukuka aykırılık unsurunun oluşmadığını" bildirdi.

Reklam
Reklam

ELEŞTİRİ KAPSAMINDA

Savcı Uysal, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 26'ıncı ve Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin korunmasına ilişkin sözleşmenin 10'uncu ve 5237 sayılı TCK'nın 301/4 maddelerinde öngörülen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile de desteklenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılması kapsamında, eleştiri niteliğinde kaldığı, atılı suçun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşılmakla şüpheli hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına" karar verdi.

KONFERANS İÇİN GELMİŞTİ

Klaeijsen, YASED tarafından 22 Şubat 2007'de düzenlenen "Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansına katılmak üzere geldiği Türkiye'de, gazetecilere yaptığı "Türkiye'de mahkemeler kanunları uygulamak yerine, kanunlara meydan okuyor" açıklaması nedeniyle suçlanmıştı.