'Cari açığın milli gelire oranı yüzde 6 olur'

Devlet Bakanı Babacan, bu yıl cari açığın milli gelire oranını yüzde 6'ya yakın olarak öngördüklerini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu yılı yüksek büyüme oranıyla kapatacağını ve büyüme rakamının 6.8'in üzerinde olacak gibi göründüğünü söyledi.

Petrol fiyatlarındaki artış ve yatırım harcamalarının artması gibi etkenlerin bu yılın cari açığını artırdığını belirten Babacan, "Bu yıl cari açığın milli gelire oranını yüzde 6'ya yakın bir rakam olarak bugün itibariyle görüyoruz" dedi.

Babacan, Orta Vadeli Programda 2011 için 127 milyar dolarlık ihracat projeksiyonu öngördüklerini de belirterek, "Buna ulaşırız diye tahmin ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İhracatın en önem verdikleri konular arasında yer aldığını belirten Babacan, dış ticaretin geliştirilmesi için başta Devlet Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere kabine üyelerinin çok sayıda seyahatler gerçekleştirdiğini belirterek, işadamlarının önünü açan adımlar atıldığını kaydetti.

"Kayıtdışının azaltılması, ar-genin geliştirilmesi, bilgi teknolojilerinin yaygınlaştırılması üzerinde çalışacağımız konular olacak" diyen Babacan, "Bugünkü ar-ge çalışmalarımızın meyvesini 5, 10 veya 15 yıl içinde göreceğiz" dedi.

Bugünkü EKK toplantısında enine boyuna 2023 yılı ihracat stratejisi projesini görüşeceklerini açıklayan Babacan, "Bu, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmada önemli bir çalışma olacak" dedi.

2010 yılının, 2009'daki krizin ardından Türkiye için toparlanma yılı olduğunu belirten Babacan, "2011'de daha iyi bir noktaya gelmeyi arzu ediyoruz" dedi.

İHRACATTA HEDEF AŞILDI
Toplantıda bir konuşma yapan Çağlayan ise, Aralık ayı ihracatının dün akşam itibariyle 10.5 milyar dolara ulaştığını ve bu yılki hedefin aşıldığını söyledi. Çağlayan "Bugün ve yarınki rakamlar eklendiğinde de bu, son 7 ayın en büyük ihracat rakamı olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Dün akşam itibariyle 11 aylık kesinleşmiş TÜİK rakamlarına göre ihracatın 112.7 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Şartlar iyi olsa 120 milyar doları zorlardık" dedi.

Orta Vadeli programda 2011 yılı için 127.5 milyar dolarlık ihracat projeksiyonu yapıldığını belirten Çağlayan, ihracatçılarla birlikte hedeflerinin kriz öncesindeki, 2008 yılındaki düzeylere erişmek olduğunu söyledi.

EKK'da ele alınacak 2023 ihracat strateji belgesinin önümüzdeki dönemde dünyadaki gelişmelere göre gözden geçirileceğini de belirten Çağlayan, amaçlarının Türkiye'nin dünya ticaretindeki payını artırmak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ekseninin kaydığı tartışmalarına da değinen Çağlayan, "Kayan dünyanın eksenidir, Türkiye de eksenini o eksene kaydırmak zorundadır. Biz ihracatımızı artırmak zorundayız, bu nedenle başta Afrika olmak üzere pazarımızı birçok pazara kaydırıyoruz. Dünyaya ters hareket edecek değiliz" dedi.