Cari açığın nedeni enerji açığı

Gelişim Şurası’nın onur konuğu Gökçe:

Ekonomist, yazar Deniz Gökçe, cari açığının nedenini enerji açığına bağlayarak, Türkiye sosyal güvenlik açığı ve enerji sorununu çözemezse, uzun dönemde pek çok sorunla karşılaşacağını iddia etti

Kimya Sektör Platformu tarafından, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ev sahipliğinde, 2-3 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen 6. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nın onur konuğu ekonomist ve yazar Deniz Gökçe oldu.Kimya Şurasına katılan kimya sanayi temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, ilgili bakanlık temsilcileri ve akademisyenlere seslenen Gökçe, “Dün, Bugün ve Yarın Türkiye ve Dünya Ekonomisi” konulu bir sunum gerçekleştirerek grafikler eşliğinde katılımcıları bilgilendirdi.Geçmişten günümüze Amerika ve Avrupa ekonomisini rakamlarla irdeleyen Gökçe, Amerika’da insanların korktuğunu ve bu sebeple paralarının üzerinde oturduğu için büyümenin çok az devam ettiğini belirtti. Avrupa’da ise demokrasi ile ekonomi arasında önemli bir ilişkinin göze çarptığını dile getiren Gökçe, demokratikleşmenin olmadığı, diktatörlükte yönetilen ülkelerde ekonominin daha sorunlu olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye iki önemli sorunu çözmek zorundadır

Türkiye ekonomisinin bugün geldiği noktaya da değinen Gökçe, “1950’de kentsel nüfus yüzde 15’di, 50 milyona yakın insan son 50 yılda kırdan kente göç ederek, kentsel nüfus oranını yüzde 70’lere ulaştırdı. Bu değişimin tabiki ekonomimize de etkileri oldu. İnsanların hayatları değişirken, beraberinde talepleri de değişti. Bu değişim karşımıza “Sosyal güvenlik açığı” sorununu getirdi. 40 milyar dolara yakın bir sosyal güvenlik açığımız söz konusu” dedi.Türkiye’nin diğer önemli sorununun ise enerji sorunu olduğuna dikkat çeken Gökçe, şu uyarılarda bulundu: “Türkiye’nin enerji açığı, cari açığın 2/3’ü kadar. Enerji açığı olmasa, cari açık da olmayacak. Çünkü cari denge açığı da aşağı yukarı enerji açığı kadar. Bu sebeple enerji sorununu çözmek mecburiyetindeyiz. Yenilenebilir enerji üretilmesi için bu alanda yatırımların yapılması, 1980’deki ihracat hamlesine benzer bir hamle gerçekleştirmemiz gerekir. Türkiye sosyal güvenlik açığı ve enerji sorununu çözemezse, uzun dönemde pek çok sorunla karşılaşır.”Gökçe, gerçekleştirilecek enerji yatırımlarının kimya sektörünü de yakından ilgilendireceğinin altını çizerek, “Bu konuda siz ihracatçılara güveniyoruz. Bizler, sizlerin başarısını anlatmakla yükümlüyüz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmasının ardından Deniz Gökçe’ye, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş ve Kimya Sektör Platformu Başkanı Murat Akyüz tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: