Cari açık problem olmaz

İSTANBUL (İHA) - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, cari açığın problem olmayacağını belirterek, ekonominin bir bütün olarak görülüp yönetilmesi gerektiğini söyledi.

ASKON Genel Başkanı Koca cari açık ile ilgili yaptığı değerlendirmede, cari açık ile ilgili gelişmelerin aslında IMF'nin bir kez daha itibar kaybı olduğunun görüldüğünü belirtti. Mustafa Koca, "IMF' nin çok yakından izlediği ve her geliş gidişlerinin ülkede problem haline geldiği sıkı ziyaretlerine rağmen rakamlar açıklandıktan sonra herkes ağzını açıyor ve cari açık yüksek diyor. Doğrusu meselenin böyle yönetilmesi bir talihsizliktir. Uygulanan ekonomik politikanın bu noktalara geleceğinin daha önceden bilinmemiş ya da tahmin edilememiş olması, öncelikle IMF için bir kez daha itibar kaybıdır. Aslında yeni dönemde yapılacak olan stand-by anlaşması ile ilgili olarak meseleye nasıl yaklaşılması gerektiğine ilişkin de bir uyarıdır. Hiç kimse bizim meselemizi bizden daha iyi bilemez ve çare olamaz" dedi.

Reklam
Reklam

"CARİ TOLÖRE EDİLEBİLİR"

Cari açığı çok fazla yüksek çıkmasının tolöre edilebilir olduğunu belirten Mustafa Koca, "Israrla üzerinde durduğumuz bir konu var ki oda, ekonominin tamamının görülerek yönetilmesi meselesidir. Değişkenlerinin birbirini bu kadar etkilediği bir mekanizmanın bazı taraflarını görerek ve tutarak işi yönetmeye çalışmak gerçekten büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Cari açıkta konulan hedef 7.6 milyar dolardır. Altı ay içerisinde karşılaştığımız durum 9.9 milyar dolar. EKK şimdi yaptığı revizyonda yıl sonu hedefini 10.8 milyar dolar olarak düzenlemektedir. Doğrusu mevcut gidişe bakarak böyle sonuçlanmasının imkansız olduğu görülüyor. Ancak avantaj olan taraf turizmin yoğun yaşandığı ayların verilerinin henüz tam olarak hesaplara yansımamış olmasıdır" diye konuştu.

"BÜYÜME SEVİNDİRİCİ"

Ekonomide enflasyon oranlarının inişe geçmesine karşılık büyüme oranlarının yükselmesinin bir başarı öyküsü olarak algılanması gerektiğini belirten Mustafa Koca, "Dış ticarette geliştirilen stratejilerin ve özellikle komşularla sıfır problem ve olabildiğince ticaret anlayışının olumlu sonuçlar vereceğini bekliyoruz. Ancak kalıcı çözümler; ülkede ciddi bir şekilde üretim kapasitelerinin yenilenmesi ve sağlıklı artışların koordine edilmesi ile sağlanabileceği unutulmamalıdır. Enflasyon oranlarının inişine rağmen GSMH oranlarının yükselmesi şüphesiz bir başarı öyküsüdür. Ancak, stratejik ve daha reel sektör gelişim ağırlıklı çalışmalar yapılmalıdır. dış ticaretin bile bir noktadan itibaren karsızlaşmış olması boşa kürek çekmek anlamına geldiğinden bahse konu sürprizler ortaya çıkabilmektedir. Özel sektörün hem yatırımlara devam etmesi, hem de aktif bir siyasal katılım içerisinde olması kaçınılmazdır. Ancak bu şekilde gerçek bir gelişme ile karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam