Cari Açık Şubat'ta 956 Milyon Dolar Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ocak ve Şubat ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini yayınladı. Buna göre cari...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ocak ve Şubat ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini yayınladı. Buna göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 956 milyon dolar artarak, 10 milyar 943 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası'na göre bu gelişmede dış ticaret açığının 844 milyon dolar artarak 11 milyar 512 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 63 milyon dolarak azalarak bir milyar 327 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

TURİZM GELİRLERİ ARTTI

Reklam
Reklam

Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk iki ayına göre 308 milyon dolar tutarında artarak 2 bin 138 milyon dolara, turizm giderleri de 150 milyon dolar tutarında artarak 616 milyon dolara ulaştı.

Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyon ABD doları tutarında artarak 988 milyon dolara yükseldi.

YUTR İÇİ YATIRIMLAR DA ARTTI

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk iki aylık dönemine göre 411 milyon dolar azalarak bin 312 milyon dolara gerilerken, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar 244 milyon dolar artarak 515 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

IMF’YE 431 MİLYON ÖDENDİ

Şubat ayında Uluslararası Para Fonu (IMF)’na yapılan 431 milyon dolar tutarındaki geri ödemeyle birlikte, uzun vadeli kredilerle ilgili olarak Ocak-Şubat döneminde 587 milyon dolar da net geri ödeme yapıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz