Türkiye'nin en sorunlu alanı olarak gösterilen ve sık sık temel kırılganlık unsuru olarak ülkenin önüne konulan cari açıkla mücadele için Maliye Bakanlığı, somut adımları hayata geçiriyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcının önünü açacak ve cari açıkla mücadelede ülkenin elini güçlendirecek 3 düzenlemeyi hayata geçireceklerini bildirdi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, söz konusu düzenlemelerden ilkinin Ar-Ge'ye yönelik olduğunu söyledi.
"Yapacağımız düzenlemeyle Ar-Ge merkezlerine yönelik '50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdamı' koşulunu sektörel ihtiyaca göre 30'a kadar indirme ve sektörler itibarıyla farklılaştırma yapma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilecek" diyen Şimşek, bu sayede daha fazla Ar-Ge merkezinin kurulmasının teşvik edilmiş olacağını, böylece bulunduğu sektör itibarıyla 50 Ar-Ge personeli çalıştırması gerekmeyen, bu işi 30 personelle de yürütebilecek olan merkezlerin de söz konusu desteklerden faydalanabileceğini bildirdi.
ENGELLER ORTADAN KALDIRILACAK
Diğer bir düzenlemeyle de yatırımcıların vergisel destek ve teşviklerden yararlanması hususunda sıkıntı yaşadıkları önemli bir konuya çözüm getirdiklerini belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Şu anki mevzuatımıza göre, sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullananların, fiilin işlendiği tarihten itibaren 6 yıl süreyle hiçbir surette vergi teşvik ve desteklerinden yararlanamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca söz konusu kişilerin yatırım teşvik belgelerinin iptal edileceği ve sağlanan desteklerin geri alınacağına ilişkin de bir düzenleme bulunmaktadır. Bu hükümler elbette gereklidir ancak bazı durumlarda çok fazla miktarda belge alıp veren bir işletme, bilmeyerek dahi olsa çok küçük miktarda kayıtlarına yansıyan yanıltıcı bir belgeden dolayı, çok büyük bir yatırım yapacak da olsa teşvik sisteminden 6 yıl boyunca yararlanamıyor. İşte yapılacak düzenlemeyle bu tür küçük aksaklıklar nedeniyle büyük yatırımların yapılmasının önündeki engeller ortadan kaldırılacak. Yatırımcı açısından öngörülebilirlik sağlanmış olacak ve ülkemizde daha fazla yatırım yapılması teşvik edilmiş olacak."
'YERLİ KAYNAĞIMIZ ARTACAK VE ENERJİ İTHALATIMIZ AZALACAK'
Yapacakları üçüncü düzenlemenin de enerji alanında olduğunu dile getiren Şimşek, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik tesisi kurmak amacıyla irtifak hakkı (20-30 yıl kiralama hakkı) tesisi veya kullanma izni verilmesi işlemlerine ilişkin olarak bir tebliğ hazırladıklarını anlattı.
Şimşek, "Bu sayede yatırımcılar tarafından ön izin dönemi içerisinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinden kurulu gücü 500 kilovata kadar olanlar için 20 yıla kadar, kurulu gücü 500 kilovat ile 1 megavat arasında olanlar için ise 30 yıla kadar kullanma izni verilecek veya irtifak hakkı tesis edilecek. Böylelikle yerli kaynağımız artacak ve enerji ithalatımız azalacak. Bu da cari açığın azaltılmasına direkt etki yapacak" dedi.