"Cari fazla tahminlerin altında"

İSTANBUL (İHA) - Oyak Yatırım, cari fazlanın tahminlerin altında gerçekleştiğini bildirdi.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan Cari İşlemler Açığı Analiz Raporu'na göre, cari işlemler açığı verilerdeki düzeltme sonrasında 10.6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Cari işlemler Eylül ayında 60 milyon dolar fazla verdi ve 300 milyon dolar olan cari fazla tahminimizin oldukça altında gerçekleşmiş oldu. Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi istatistiklerinde yaptığı düzeltme sonucunda, yılın ilk dokuz ayındaki cari işlemler açığı ise artarak 10.6 milyar dolar seviyesini buldu. Cari işlemler açığı Ocak-Ağustos döneminde 9.8 milyar dolar ve geçen yılın ilk dokuz aylık döneminde 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Reklam
Reklam

Eylül ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 artışla 7.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ihracatın yüzde 30'luk artışla 5.9 milyar dolar olduğu belirtilen raporda, "Turizm gelirleri ise yılın ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 12.6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Daha önce 11 milyar dolar (GSMH'nin yüzde 3.7'si) seviyesinde bulunan 2004 yılı cari işlemler açığı tahminimizi Merkez Bankası'nın son düzeltmesinin ardından yukarı yönde revize edeceğiz" denildi.

Eco Yatırım tarafından hazırlanan Cari Denge Rakamı Analiz Raporu'nda da cari işlemler dengesinin Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90.3 azalarak 60 milyon dolar fazla verdiği, böylece uzun bir süredir piyasalara korku veren cari işlemler açığının 10.55 milyar dolara gerilediği hatırlatıldı ve gerilemede turizmdeki patlamanın etkili olduğu kaydedildi.

Cari denge üzerindeki dış ticaret açığının olumsuz etkisinin devam ettiği belirtilen raporda, "Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50.9 oranında artan dış ticaret açığı kalemi 1.98 milyar dolar oldu. Düşük kur nedeniyle ithal mallara yönelim cari açıktaki bu artışta etkili oldu. İthal mallara talebin kısılması için önlemler alınmaması durumunda kredilerin sağladığı alım gücüne de bağlı olarak önümüzdeki dönemde dış ticaret dengesindeki makas açılacaktır" denildi.

Reklam
Reklam

Cari dengenin hız kesmesinde etkili olan turizmde ise altın bir yılın yaşandığı kaydedilen raporda, "İlk 9 aylık dönemde Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 13.4 milyon kişiye ulaşmıştır. Bunun sonucunda net turizm gelirleri, bu dönemde yüzde 21.2 oranında artarak 10.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak Eylül'de olumlu gelen cari denge rakamında mevsimsel etkiler Ekim ayı ile birlikte ortadan kalkacaktır" ifade edildi.

Bütçede 2005 sonrası içinde yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefinin koyulmasının gelecek dönemde cari açığın finanse edilebilirliği için önemli olduğuna değinilen raporda, "Nitekim düşen enflasyon ve risk primi ile önümüzdeki dönemde faizlerde yaşanacağını düşündüğümüz düşüşle birlikte iç talepteki canlanma artarak devam edecektir. Yine özel sektör yatırımlarıyla işsizlikte gözlenmeye başlayan yavaşlama önümüzdeki süreçte iç talebi artırıcı etki yapacaktır. Halen risk konumundan çıkamayan cari açığın kontrol edilebilir durumunda tutulabilmesi için tüketici harcamaları nedeniyle oluşan ithalatın yavaşlatılması gerekmektedir. Yine bütçede faiz dışı fazla hedefinin korunması için gerekli mali disiplin anlayışının sürdürülmesi şarttır" denildi.

Reklam
Reklam