Koronavirüsün (Kovid-19) kökenlerini inceleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğindeki bir ekip, dikkatlerini gizemli bir İtalyan kadının vakasına çevirdi. 25 yaşındaki hasta, Çin'in Wuhan şehrinde Kovid-19'un tespit edilmesinden bir ay önce, Kasım 2019'da boğaz ağrısı ve cilt lezyonları şikayetiyle Milano'daki bir hastaneyi ziyaret etti.
NTV'de yer alan habere göre, bu yılın Ocak ayında yayınlanan araştırma, kadın tarafından bırakılan bir deri örneğinde altı aydan fazla bir süre sonra test edildiğinde koronavirüs izlerine rastlandığını buldu.
Bilim insanları, söz konusu kadının vakasının, Wuhan'ın Huanan deniz ürünleri pazarında Aralık 2019'da ilk Kovid-19 vakasının görülmesinden çok daha önce virüsün başka ülkelerde dolaştığını gösterdiğini söyledi. Ayrıca kadının vakasının incelenmesinin salgının işleyişinin ortaya çıkması için önemli olduğu belirtildi.
Ancak, araştırmacıların önündeki tek engel, kadının kimliğinin kimse tarafından bilinmemesi.
Wall Street Journal, kadını tedavi eden Milan'daki Policlinico hastanesi ve Milano Üniversitesi’nin kadına dair kayıtlara sahip olduğunu ancak kişisel bilgileriyle ilgili ayrıntılara sahip olmadığını yazdı. Genç kadını tedavi eden dermatolog Raffaele Gianotti’nin ise Mart ayında hayatını kaybettiğini belirledi.
DSÖ ekibi ise kadının izini sürmek için yola koyuldu. Araştırmacılar, teyit edilen ilk Wuhan vakasından önceki diğer ülkelere de olası Kovid-19 vakalarının araştırılmasını tavsiye etti. Daha önceki şüpheli vakaların incelenmesinin, virüsün erken yayılmasının zaman çizelgesini belirlemeye yardımcı olabileceği aktarıldı.
Uzmanlar, bunun gerçekleştirilmesi için çeşitli ülkelerdeki kan bankalarından 2019'un sonlarına ait numuneleri koronavirüs antikorlarının varlığı için test etmelerini istedi. Birkaç çalışma, bölgelerinde ilk virüs vakaları rapor edilmeden önce bireylerin Kovid-19 ile enfekte olduğunu öne sürdü, ancak İtalyan kadının vakası en ilgi çekici olanlardan biri olmaya devam ediyor.
Haziran 2020'de kadından alınan bir kan testi, koronavirüs antikorları için pozitif çıktı.
Bununla birlikte, aylar önce, 10 Kasım 2019'da kadından Dr. Gianotti tarafından bir deri örneği alındı. Pandemi 2020'nin başlarında İtalya'yı vurduğunda, Dr. Gianotti, herhangi bir Kovid-19 izi aramak için arşivlenmiş cilt örneklerine baktı.
Dr. Gianotti'nin araştırmasında ortak yazar olan Massimo Barberis, Wall Street Journal’e yaptığı açıklamada, ”Kadının deri numunesi üzerinde iki test yaptım, her ikisinde de corona virüsün başak proteini ve protein kabuğunu bulduk. Ancak, numune çok önemli bir üçüncü test yapmak için çok bozulmuştu” dedi.
Barberis, söz konusu testin, Dr. Gianotti'nin virüsü genetik olarak sıralamasına, kadının gerçekten Kovid-19'a sahip olduğuna dair daha kesin bir doğrulama sağlamasına ve potansiyel olarak araştırmacıların onu Çin'deki vakalarla karşılaştırmasına izin verebileceğini söyledi.
Öte yandan Barberis, kadının 2020'nin ortalarında alınan kanında antikor testi pozitif çıkmasına rağmen, Kovid-19'un o zamana kadar kuzey İtalya'yı sardığını ve Kasım ayından bir süre sonra asemptomatik bir enfeksiyona maruz kalmış olabileceği ihtimalini yarattığına dikkat çekti.