Çarpık Ayak Erken Dönemde Ameliyatsız Tedavi Edilebiliyor

Çocuklarda sıkça görülen ortopedik sorunlardan biri çarpık ayak. Günümüz teknolojisi ile artık anne karnında dahi...

Çocuklarda sıkça görülen ortopedik sorunlardan biri çarpık ayak. Günümüz teknolojisi ile artık anne karnında dahi teşhis edilebilen çarpık ayak sorunu, genellikle doğumdan sonra fark ediliyor. Uzmanlar, çarpık ayak sorununun mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, doğuştan çarpık ayak deformasyonunu, çocuklarda ayakta içe doğru çarpıklık olarak tanımladı. Erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Aktaş, çarpık ayağın tek taraflı veya çift taraflı görülebildiğini kaydetti.
Dr. Aktaş, şu bilgileri verdi: “Bu deformasyon ayağın ön tarafında içe doğru dönme, topukta yumuşama ve beraberinde içe dönme ile birlikte ayağın orta kısmından içe doğru sapma olduğu görülüyor. Deformasyon olan ayak diğer ayağa göre daha küçük olup aynı taraftaki baldır daha incedir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle beraber; neden olarak genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu sorumlu tutulmaktadır. Doğuştan çarpık ayak deformasyonunun tanısını, ileri ultrasonografi tetkikleri ile anne karnında veya hemen doğum sonrasında klinik olarak koymak mümkündür. Doğuştan çarpık ayak deformiteli hastaların mutlaka doğuştan kalça çıkığı açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Reklam
Reklam

AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Hastalığın tedavisinde hemen doğumu takiben haftalık alçı değişimleri tedavisine başlamanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Aktaş, şunları ifade etti: “Tedaviyi uygulayan hekim çocuğun ayağına Ponseti tekniğine göre her hafta değişen alçılar uygular. Çocuk ortopedisti, her hafta alçı pozisyonunu değiştirerek aşama aşama düzelmeyi sağlar. Bu işleme ayak tam olarak düzelinceye kadar devam ettirilir. Ayağın tam olarak düzelmesi, 4-6 adet haftalık düzeltici alçı ve sonrasında 4 haftalık bir alçı uygulaması ile 8 – 12 hafta içinde sağlanır. Alçılama tedavisi bitip ayak iyileştikten sonra çocuğa 2 yaşına kadar Ponseti cihazı giydirilir. Çarpık ayak için çocuk mutlaka 8-10 yaşa kadar düzenli kontrol altında olmalı. Çarpık ayak sorunu görülen çocuklarda erken yapılan tedavi sayesinde cerrahiye duyulan ihtiyaç azaldığı gibi deformite de, mükemmel düzelme sağlanabilmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz