Çarpık kentleşme, afet riskini artırıyor

İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Nevzat Gümüş, çarpık kentleşmenin yoğun olduğu yerlerin doğal afetler açısından risk altında olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen "Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu"nda "Buca'da Doğal Afet Riski Altındaki Bölgelerin ve Etkilenecek Nüfusun Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Yöntemiyle Tespiti" konulu bir çalışma sunan Nevzat Gümüş, alansal gelişme ve genişleme imkanına sahip olan ve İzmir anakent sınırları içerisinde yer alan Buca'nın İzmir'in kentleşme sürecinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Gümüş, "1950'den sonra yaşanan hızlı kentleşme sürecinde hızla artan nüfusun yüzde 64'ü gecekonduda ve kaçak yapılarda yaşamaktadır. Bu sağlıksız ve kontrolsüz yapılaşma, deprem ve su baskınları gibi doğal afetlerin kent üzerindeki etkisini arttırmaktadır. Çalışmamızın amacı Buca'da doğal afet açısından risk taşıyan sahaların CBS yöntemiyle ortaya konulması ve risk altındaki nüfusun tespit edilmesidir. Bu etkiyi ortaya koymak amacıyla eğim haritası çıkarılmış, kış mevsimlerinde ortaya çıkan yüzeysel akış kanalları belirlenmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Çalışma kapsamında ayrıca sahanın jeoloji ve fay haritasından yararlanarak depremsellik haritasının çıkarıldığını ve etki alanlarının ortaya konulduğunu açıklayan Gümüş, "Bu alanlardaki binalar ve buralarda yaşayan nüfus miktarı tespit edilmiştir" diye konuştu.