Castro hükümetine yüklü tazminat cezası

WASHINGTON (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri'nde, babasını öldürdükleri iddiasıyla Küba hükümetini dava eden bir kadına 80 milyon dolardan fazla tazminat ödenmesine karar verildi.

Kadın, Küba hükümetinin 1961 yılında Amerikalı bir pilot olan babasının ölümünden sorumlu olduğunu iddia ediyordu.

Thomas Pete Ray, Küba'nın devrimci hükümetini devirmeyi hedefleyen Domuzlar Körfezi işgali sırasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin desteklediği Castro karşıtı güçler tarafından vurularak düşürülen bir CIA uçağının pilotuydu. Ray, daha sonra esir alınmış ve öldürülmüştü. Ray'in cesedi 1979 yılına kadar Havana'da bir morgda saklandıktan sonra, Küba cesedi ABD'ye iade etmeye karar vermişti. 6 yıl sonra 2 Kübalı, pilotun Fidel Castro'nun karargahında öldürüldüğünü iddia etmişlerdi.

Reklam
Reklam

Ray'in kızı, Janet Ray Weininger, Amerikan anti-terör yasası çerçevesinde Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, kardeşi ve Devlet Başkan Yardımcısı Raul Castro ile Küba hükümetine dava açmıştı. Küba, jürisiz görülen davada savunma talep etmedi. Davayı gören hakim Ronald Dresnick, pilot Thomas Pete Ray'in öldürüldüğüne karar verdi.

Amerikan yasasına göre Ray'in kızına ödenmesine karar verilen tazminat, Amerika Birleşik Devletleri'nde dondurulmuş olan Küba kaynaklarından karşılanacak. Bu uzun bir yasal süreç olsa da, daha önce benzeri davaları kazanarak tazminatlarını almayı başaran örnekler var. 2001 yılında, uçakları Küba'da düşürülen 3 Kübalı Amerikalı pilotun ailesine 97 milyon dolar tazminat ödenmişti.

Janet Ray, 80 milyon dolarlık tazminata hak kazanmasının ardından yaptığı açıklamada, tek niyetinin babasını onurlandırmak olduğunu söyledi.