Çatal Ve Kaşığa Hayat Veren Sanatçı

Edip TEKİN- Faruk KAHRAMAN/BURSA, Bursa'da 1942 yılında dünyaya gelen Yılmaz Emen, Bursa'nın ünlü kılıç, kama ve bıçağına karşı ilgi duyunca,

Edip TEKİN- Faruk KAHRAMAN/BURSA, Bursa'da 1942 yılında dünyaya gelen Yılmaz Emen, Bursa'nın ünlü kılıç, kama ve bıçağına karşı ilgi duyunca, 8 yaşında gittiği ilkokul birinci sınıftan babasına yalvararak ayrıldı. 1950 yılında Kayhan Çarşısı'nda imalathanesi bulunan Fettah Bıçakcıgil'in yanına çırak olarak başlayan Yılmaz Emen, üç yıl çalıştıktan sonra buradan ayrıldı. Daha sonra çeşitli ustaların yanında görev yapan Yılmaz Emen, 1961 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından o yıllara kadar Almanya'dan alınan kılıçları kendisi imal ederek orduya 100 bin dolar para kazandırdı.
İlkokul diplomasını gittiği askerde alan Yılmaz Emen'in yaptığı kılıç ve kamalar büyük ilgi gördü. Bursa Valiliği, kente gelen veya ziyaretlerine gittikleri İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD eski Başkanlarından Richard Nixon, Fransa eski Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Tunus eski Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Libya Kralı İdris Sunusi, Ürdün Kralı Hüseyin ve Şah Rıza Pehlevi'ye Emen'in yaptığı kılıçları hediye etti. Devlet Başkanlarına verilen bu kılıçlar halen ülkelerinde sergileniyor. Emen, Cumhurbaşkanları Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Abdullah Gül'e de kılıç ve metal heykellerden hediyeler verdi. 2000 yılında yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle sağ gözünü yitiren sol gözü ise yüzde 30 gören Yılmaz Emen, ağır metal işinden uzak kalırken bu kez çatal ve kaşıklar ile harikalar yaratmaya başladı. Sadece bu malzemeleri kullanan Yılmaz Emen'in yaptığı 15 ayrı parçadan oluşan Don Kişot ile romanın ana karakterlerinden biri olan Sancho Panza ve Yel Değirmeni figürleri, kitabının yayınlanmasının 400’üncü yıl dönümünde İspanya'da Yılmaz Emen'in katılamadığı törende sergilendi.
Kaşık ve çatal kullanarak bu zamana kadar çok sayıda flüt, keman, saz çalan, kitap ve Kuran okuyan insan figürleri yapan ve 1974 ve 1975 yıllarında ülke üstün hizmet beratı, 2005 yılında Devlet Sanatçısı olan Yılmaz Emen, sanatçının, sanat yaparak yaşamını sürdürmesinin zor olduğunu söyledi. Bu nedenle 5 çocuğu ve 12 torununu sanattan uzak tutan Yılmaz Eren, "Ama ben kopamıyorum. Kopacağımı da sanmıyorum" dedi.
Bursa'da yaptığı figürleri tanıttığı küçük bir işyerinde bulunan Yılmaz Emen'n eserlerinin yer alacağı sergi yarın Bursa'da törenle açılacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: