Çatalhöyük Ayakta Alkışlandı

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Toplantısı Konya’da yapıldı. Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,...

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Toplantısı Konya’da yapıldı. Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Birçok ülkenin 60-60 yıllık, 100 yılı bile bulmayan mirasları Dünya Miras Komitesi önüne gelirken, Türkiye'nin 9 bin 500 yıllık insanlık tarihiyle Çatalhöyük Neolitik Kenti komite önüne gelmiş olması ayakta alkışlandı" dedi.

Toplantıya UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Konya Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversite temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Reklam
Reklam

Çatalhöyük’ü görmek için Konya’ya gelmek istediklerini ifade eden UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Ama biraz da Çatalhöyük’ü dünya çapındaki öneminin dünya tarafından da kabul edilmesini bekledik. Yani sonuç olarak Saint Petersburg’da yapılan 36. Dünya Miras Komitesi Toplantısında Çatalhöyük’ün dünya miras listesine yazılmasını bu toplantıyı burada yapabilmek için bekledik. O mutlu güzel haberden sonra Çatalhöyük’ü ziyaret edelim istedik. Saint Petersburg’da Çatalhöyük, neolitik miras olarak dünya tarihine, kültür tarihine miras olarak altın harflerle yazılmıştır. Çatalhöyük dosyasının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çatalhöyük dosyası komite tarafından alkışlarla kabul edildi. Yapmamız gereken ev ödevleri var. Birçok ülkenin 50-60 yıllık, 100 yılı bile bulmayan mirasları Dünya Miras Komitesi önüne gelirken, Türkiye'nin 9 bin 500 yıllık insanlık tarihiyle komite önüne gelmiş olması ayakta alkışlandı" dedi.

Konya’nın Edirne’den sonra taçlanmış ikinci il olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oğuz, “Edirne geçen sene Selimiye ile dünya mirasındaydı. Ondan bir yıl öncede Kırkpınar yağlı güreşler dünya mirası olmuştu. Hem somut olmayan hem de somut olan miraslar bakımından Edirne bizim bir ilkimizdi. Bu sene ikincimiz ortaya çıktı. Biliyorsunuz aynı zamanda Mevlana Sema törenleri Mevlevi kültürü somut olmayan kültürel miras olarak dünya mirasındadır. Dolayısıyla bir yanda Mevlana ile somut olmayan kültürel mirası öbür yandan da Çatalhöyük ile somut kültürel miras olarak ki, 9 bin 500 yıllık bir tarihle Konya gerçekten son derece önemli ve dünya tarihinde son derece nitelikli iki kültürel mirası insanlığa hediye etmiştir. Bu bakımdan Konya’ya, Konyalılara bu mirasları koruyan bugünlere getirenlere müteşekkiriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ÇATALHÖYÜK TURİZME CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK"

Konya Vali Vekili Tayyar Şaşmaz ise, “Önümüzdeki dönemde dünya mirası aday listesinde bulunan Eşrefoğlu Camimiz olsun ve yine Selçuklu Kervansaraylarının da listeye alınmasıyla zaten dünyada önemli bir değer olan Mevlana ile bilinen tanınan kentimizi bundan sonra dünya ölçeğinde de tanınırlığının daha fazla artmasına çok önemli katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, “Konya’da gelecek öngörümüzde 10 milyon turist ağırlamak gibi bir hedefimiz var. Çatalhöyük’ün buna ciddi katkı sağlayacağı inancındayım. Bu arada yerelde de Ankara’da da inşallah oradaki yorum turizm yol haritasının alınması bundan sonra daha kolay olacak. Orada turistlerin gidip gelebileceği daha rahat bir yola Çatalhöyük’ü inşallah en kısa zamanda kavuşturacağız” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, “Biz sadece kendi medeniyetimizi Türk İslam Medeniyetini değil, ondan önceki bu topraklarda coğrafya da yaşamış milletlerin de mirasçısı olduğumuzu düşünüyoruz. Ve sosyal genetik yoluyla aynı zamanda bizden önceki medeniyetlerin de bazı özelliklerini üzerimizde taşımamız gerektiğini ve onları yaşatmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönüyle Konya’daki tüm tescilli yapıların tamamının bir bilançosunu müdürlüğümüzle birlikte çıkardık. Tamamının restorasyonunu ve yeniden günümüze kazandırılmasıyla ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel üniversite olarak bir müze projelerinin olduğunu ifade ederek, “Kalkınma Bakanlığından desteğini aldık ve gelecek yıldan itibaren yapmaya başlayacağımız bir müze. Bu müzeyi Konya’nın kültürel farklılıkları açısından önemsiyoruz. Ve bu müzede Çatalhöyük ait bir bölüm ayırmayı istiyoruz. Bu konuda da gerek Kültür Bakanlığı olmak üzere diğer kuruluşların desteklerini bekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz, yapılan çalışmaların yer aldığı kitapları katılımcılara hediye etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek de, katılımcılara Konya il merkezinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları envanteri hediye etti.

Toplantının ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri, Beyşehir ilçesinde bulunan Eşrefoğlu Camisi'ne ziyaret gerçekleştirecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz