Çatalhöyük duvar resimleri gün yüzüne çıkıyor

Ankara (AA)- Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin deposundaki 96 Çatalhöyük duvar resimi, nükleer tekniklerle analiz edilerek teşhirdeki yerini alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanoğlunun ilk toplu yerleşime geçtiği, hayvanları evcilleştirilip tarım yaptığı Çatalhöyük'ün en ilginç buluntularından olan ve dönem hakkında önemli bilgiler sunan duvar resimlerinden 14'ü Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde teşhir ediliyor.

Ancak, malzeme analizi yapılmadığı ve bu nedenle restorasyon ve konservasyonu tamamlanamadığı için depolarda korunan 96 eşşiz resim, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Sarayköy Nükleer Enerji Araştırma ve Eğitim Merkezi uzmanlarının ortak çalışması ile müze salonlarında yerini alacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli de nükleer analizler sonucunda, resimler yapılırken hangi boya ile aletlerin kullanıldığının ortaya çıkarılacağını ve eserlerin buna uygun olarak restore edilebileceğini söyledi.

TAEK Sarayköy Nükleer Enerji Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden Dr. Abdullah Zararsız ise nükleer tekniklerle, malzemeye hasar vermeden tarihi eser üzerinde inceleme yapabildiklerini, analizlerle, bir çömleğin hangi yöreden çıktığı, oradaki toplumun kimlerle ticaret yaptığı gibi bilgiler elde edilebildiğini anlattı.

TAEK'in davetlisi olarak çalışmayla ilgili Türkiye'ye gelen Yunanistan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi görevlisi Nükleer Fizikçi Dr. Andreas Karydas da eserler üzerinde incelemeler yaptı.

Çatalhöyük duvar resimlerini daha önce görmediğini belirten Karydas, o zamanki tekniklerden çok etkilendiğini bildirdi.

Çalışmanın daha başlangıcında olunmasına rağmen, duvar resimleri üzerindeki kırmızı boyanın, "demir bazlı" ve "civa bazlı" olmak üzere iki çeşit olduğu ortaya çıktı. Daha önce sadece kırmızı boyanın "demir bazlı" olanı biliniyordu.

Reklam
Reklam