Çatalzeytin Adliyesi Avrupa Mahkemesinde

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 15.06.2012 tarihli 347 sayılı kararıyla kapatılan Çatalzeytin Adliyesinin yeniden...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 15.06.2012 tarihli 347 sayılı kararıyla kapatılan Çatalzeytin Adliyesinin yeniden açılması için Avukat İsmet Yeni tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açıldı. Kapatılan Çatalzeytin Adliyesi, Sinop'un Türkeli Adliyesine bağlandı. Davayı açan Avukat İsmet Yeni, “Sosyal devletin gereği adalete erişimdir. Zaman, mekan, imkan bakımından herkesin eşit bir şekilde adalete ulaşabilmesi demokrasinin gereğidir" dedi.

Adliye yönünden ilçenin Sinop'a bağlandığını anlatan Yeni, şöyle konuştu: "Adli sorunların çözüm merkezi adliye Türkeli ilçesinde olduğundan Sinop Adalet Komisyonuna bağlı, takipsizlik kararlarına karşı itirazlarımız Boyabat Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanacaktır. Davalara gidip gelmek için ulaşım, zaman kaybı gibi savurganlıklar gözardı edilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yargı yolunun tükenmesi üzerine 6 aylık başvuru süresi dolmadan İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 6. maddesi uyarınca adil yargılanma hakkına aykırılıktan dolayı Yüksek Mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur. Demokratik devletlerin vazgeçilmez, devredilmez ve dokunulmaz olarak tanımladığı kişi hak ve özgürlüklerinin kullanımı ekonomik tasarruf gerekçelerine dayandırılamaz.”

Reklam
Reklam

Avukat İsmet Yeni’nin 07.12.2012 tarihinde Yüksek Mahkeme'ye açtığı dava kabul edildi. Yeni, daha önce de 30.11.2012’de HSYK’ya, 03.12.2012’de Adalet Bakanlığına dilekçe yazarak Çatalzeytin Adliyesinin yeniden açılmasını talep etti, Çatalzeytin Adliyesinin başka bir ile bağlanan Türkiye’de tek örnek olduğunu dile getirdi.

Avukat İsmet Yeni, dava açılmasında katkılarından dolayı Avukat Utku Yeni ile Eğitimci Yazar Harun Ünlü’ye teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: