Çatapat, bayramı çocuklara zehir edebilir

Bayram harçlıklarını bakkallardan aldıkları çatapatlara harcayan çocuklar, çikolataya benzediği için bilmeden yedikleri bu maddeden zehirlenebiliyor

Bayram harçlıklarını bakkallardan aldıkları çatapatlara harcayan çocukların çikolataya benzediği için bilmeden yedikleri bu maddeden zehirlenebildiği belirtildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, çatapatın çikolataya benzeyen renklerde fosfor içeren bir madde olduğunu kaydetti.

Küçük çocukların oyun oynamak için aldıkları çatapatı çikolataya benzediği için yiyebildiğini kaydeden Yakıncı "Çatapat yiyen çocuklarda ciddi anlamda organ yetmezliği meydana geliyor. Bir miligram çatapat, bir kilogramlık zehirlenme meydana getiriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Çatapat zehirlenmesinin belirtilerine değinen Yakıncı, "İlk belirtiler bulantı, kusma, solukta sarmısak kokusudur. Genelde bu belirtiler çok gözden kaçıyor. Silik belirtiler olabilir ama aile ilk 1-2 saat içinde bunu hissederse çocuğu kusturabilir. Böylece kan dolaşımına katılmamış olabilir ama bu yöntem ilk anlarda geçerlidir" ifadelerini kullandı.

SON 5 YILDA 16 VAKA GELDİ

Her çatapat zehirlenmesinde hastanın hastaneye yatırılması gerektiğini vurgulayan Yakıncı "Çatapat yiyen çocuğu gözlem altında tutmak için hastaneye yatırmak gerekiyor. Yani ağır bir klinik tabloya gidiş var mı? Bunu gözlemek gerekiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerden Turgut Özal Tıp Merkezine son beş yılda toplam 16 çatapat vakası geldi. Bunların hepsi de bayramda veya bayramdan sonraki ilk 20 gün içerisinde meydana gelmişti. Bu nedenle kurban bayramı ve sonraki 20 gün bizim için önemli. Bu yönde dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE SATILMASI YASAK

18 yaşından küçüklere çatapat satılmasını yasaklayan yönetmeliğin yürürlükte olduğuna dikkati çeken Yakıncı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Çatapat satılmasını yasaklayan bir yönetmelik var. Bu da güçlü bir şey ama bu yönetmeliğin uygulamasında problem var. Herkes bu yönetmeliği delmiş. O nedenle polislerin bu konuda ciddi tedbirler alması ve ciddi kontroller yapması gerekiyor. Bu kontroller yapıldığı taktirde bu işin çözüleceğini sanıyorum. Tabii onun dışında bakkalların, ailelerin de bu konuda uyanık olup çatapatın masum, zararsız olmadığını bilmeleri gerekir."
Yakıncı, çatapatın zararına işaret ederek "On kiloluk çocuk 10 miligram, yani gramın binde biri kadar çatapat yese, bu madde onu öldürebiliyor. Zehirli bir madde. Özel tedbirler alınarak saklanması lazım ama şu anda çocuklar kolayca ulaşabiliyor" dedi.