Çatışma bölgeleri 'profesyonellere' emanet!

Genelkurmay Başkanlığı, çatışma bölgesinde profesyonel asker uygulamasını hayata geçirdi.

Kısa ve uzun dönem vatani görevini yapan askerler, terörle mücadeledeki aktif görevlerden çekildi. Çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak.

Genelkurmay Başkanlığı, yıllardır uygulanan ve tartışma konusu olan terörle aktif mücadelede az eğitimli geçici askerlerin kullanılmasına ilişkin harekât konseptini değiştirdi. Buna göre, kısa ve uzun dönem vatani görevini yapan askerler, artık arazide, terörle mücadelede, çatışma bölgelerindeki tüm aktif muharip görevlerden çekildi. Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek. Bu sayede terörle mücadelede daha eğitimli, tecrübeli ve tehdidin bertarafına yönelik özel yetiştirilmiş personel yer alacak.
**YILMAZ: GÖNDERMİYORUZ**
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Bakanlığımız ve TSK, bu konuda titiz bir çalışma yürütüyor. Bir süreden beri profesyonel personelimiz dışında hiç kimseyi aktif çatışma alanlarına göndermiyoruz. Terör örgütünün bitirilmesine yönelik darbelerle son dönemde özellikle önemli başarıların elde edildiği ortada. Bu profesyonel oluşumla, terör belasının kısa süre içinde bittiğini hep birlikte göreceğiz. Komutanlarımız dahil herkes her gün arazide ve bu işi tamamen bitirmeye kararlı.”
**PROFESYONEL KADROYA BİN 500 KİŞİ BAŞVURDU**
Eskiden kısa ve uzun dönem askerler, çatışma bölgelerinde aktif olarak kullanılıyor, bu durum “Neden bu çocuklar az bir eğitimle sadece görüntü olsun diye çatışma alanlarına sürülüyor” diye eleştiriliyordu. Bunun üzerine son 5 yılda terörle mücadelede uzmanlaşmış ve o bölgede uzun süre kalması planlanmış personelin yetiştirilmesi için düğmeye basılmıştı. Başvurular açılmış, sözleşmeli er, erbaş eğitimi başlatılmış ve ilk etapta önemli sayı artışı sağlanmıştı. Hükümet, Mart 2011’de 50 bin kişilik bir profesyonel kadro daha tahsis etmişti. Ancak operasyon tazminatıyla birlikte 3 bin 100 lira maaş ve yıllık 7 bin liralık tazminatın teklif edildiği uzman erbaş alımında başvuru 1500’ü bile bulmadı.
(Hürriyet)
Anahtar Kelimeler: