ÇATOM Üyeleri Ramazan'da Beslenmenin Püf Noktalarını Öğrendi

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) üyelerine Ramazan’da beslenme konulu konferans...

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) üyelerine Ramazan’da beslenme konulu konferans verdi.

Çakırtepe Hastanesi Diyetisyeni Selen Köylü’nün verdiği konferansa çok sayıda ÇATOM üyesi katıldı. Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde değiştiğine değinen Selen Köylü, normalde 3 -4 öğün olan yeme alışkanlığının Ramazan'da iki öğünle sınırlandığını belirtti. Ramazanın sağlıklı ve kilo almadan geçirilebilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen diyetisyen Selen Köylü, şu bilgileri verdi: ‘’Ramazan ayında oruç nedeni ile uzun süre aç kalınması vücudumuzda birtakım fizyolojik, metabolik ve psikolojik değişikliklere sebep olmaktadır. Özellikle kan şekerinde oluşan değişiklikler (uzun süre açlık sonucunda düşmesi ve iftarla birlikte hızla yenen yemek sonucunda aniden yükselip tekrar düşmesi) sağlıklı kişilerde bile sağlık sorunlarına yol açabilir.’’

Reklam
Reklam

SAHURA MUTLAKA KALKILMALI

Ramazan ayında baş ağrısı, baş dönmesi, dalgınlık, unutkanlık, uykuya eğilim, sinirlilik, midede yanma, kabızlık vb. problemlerin yaşandığına dikkat çeken diyetisyen Köylü, “Bu tip rahatsızlıkları en aza indirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda sadece su içmek veya gece kalkmamak için yatmadan yemenin son derece yanlış bir davranış olduğu unutulmamalıdır. Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler, posalı yiyecekler tüketmeliyiz ki gün boyu kendimizi daha enerjik hissedelim. Tam buğday unundan ekmek veya pide, yanında peynir, yumurta, söğüş, meyve, bulgur pilavı veya makarna yanında yoğurt veya ayranla dengeleyebiliriz. Zeytin, salamura yiyecekler, sucuk, pastırma gibi işlenmiş yiyecekler susamaya sebep olur bu nedenle bunlara mutlaka dikkat etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

İFTARDA HAFİF YEMEKLER YENİLMELİ, GECE ÇOK SU TÜKETİLMELİ

İftarda dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Köylü, şunları söyledi: “İftarda hafif bir başlangıç yapın. İftar açılırken ve açıldıktan sonra alacağımız besinler önemlidir. Orucumuzu suyla açtıktan sonra, hurma, çorba, zeytin, peynir gibi hafif besinlerle açılabilir, bir dilim pide veya ekmek yenebilir. Meyve veya tatlıyı yemekten hemen sonra değil yaklaşık 1,5-2 saat sonra tüketmeye çalışalım. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edelim. Şekersiz çay, kahve, bitki çayları, ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, şekersiz limonata, Ramazan ayında bol su içmek büyük önem taşır. Gün içinde susuz kalınacağından iftar ile sahur arasında bayanlar 10, erkekler 14 bardak su içmeli. Mutlaka sahura kalkın, gece yatarken yiyip uyumayın. İftarda ve sahurda birdenbire ve çok midenizi doldurmayın, yavaş yiyin ve iyi çiğneyin. Bol su için (2 litre, yaklaşık 10 bardak kadar). Sebze ve meyve tüketimini artırın. Haftada 2 -3 kez tatlı tüketin. Diğer günler tatlı ihtiyacınızı meyvelerden karşılayın. Tatlı tükettiğinizde sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Yemeklerin çok yağlı ve çok tuzlu olmamasına özen gösterin. Tuzlu yiyecekler yaz aylarında en çok yaşanan problemlerden biri olan ödemi tetikler. Kola ve asitli içecekler yerine ayran, soda, limonata, buzlu çay tüketebilirsiniz. İftardan 1 -2 saat sonra hafif yürüyüşler yapın.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz