Çavdırlı Seracılar Iki Ayda Üç Kitap Okudu

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çavdır köyünde faaliyet gösteren Çavdır Ortaokulu'nun 'Bir Köy Aydınlanır Okudukça' sloganıyla...

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çavdır köyünde faaliyet gösteren Çavdır Ortaokulu'nun 'Bir Köy Aydınlanır Okudukça' sloganıyla düzenlediği kitap okutma projesi başarıyla gerçekleştirildi. İki aylık sürenin tamamlanmasından sonra yine okul idaresinin bu 3 kitaptan hazırladığı sorular ile bir eleme sınavı yapıldı. Sınav neticesinde 9 köylü yeterli başarıyı göstererek finale kalmayı hak kazandı.

Genellikle seracılıkla uğraşan Çavdırlı köylüler arasında kitap okuma yarışması düzenlendi. Bunun için okul idaresi tarafından belirlenen Çanakkale savaşının anlatıldığı 'Şehadetname', bir ülkenin kalkınma sürecini anlatan 'Beyaz Zambaklar Ülkesi' ve köy hayatının anlatıldığı 'Karabibik' isimli üç kitap okutuldu. Bu kitaplar için köylülere iki ay zaman tanındı. Projeye tam 30 köylü başvurarak yarışmaya girmeye hak kazandı.

Reklam
Reklam

Final sınavı ödül töreni ile birlikte Çavdır Ortaokulu'nda yapıldı. Finale Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya da eşi ile birlikte katıldı. Ayrıca, Çavdırlılar finale büyük ilgi gösterdi. Final için 9 yarışmacıya on adet soru yöneltildi. On sorudan sonra eşitlik bozulmadı ve yedek sorulara geçildi. 3. yedek soruda Ayşegül Buğra birinci, İbrahim Öskan ikinci ve Gülsüm Ulutaş üçüncü olarak yarışmayı tamamladı.
Yarışmada birinciye laptop, ikinciye mutfak robotu, üçüncüye ütü, yarışmaya katılan herkes ise katılım belgesi ve değişik hediyeler ile ödüllendirildi.

Kaymakam Selami Kapankaya, okul idaresi tarafından, programa katılması sebebiyle kendisine verilen çiçeği, yarışmada birinci olan Ayşegül Buğra'ya hediye etti. Yarışmada birincinin ödülünü Kaymakam Selami, ikincinin ödülünü Kapankaya'nın eşi Pınar Kapankaya ve üçüncünün ödülünü Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Türkoğlu verdi.

Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, ödül töreninde yaptığı açıklamada, "Kitap, aydınlanmamız için en önemli araçtır. Çavdır, bizim en büyük ve en sosyal köyümüzdür. Özellikle seracılık yapan vatandaşlarımıza okuma alışkanlığını kazandırmak ve okumayı cazip hale getirmek için yapılan bu projeyi çok takdir ediyorum. Çocuklarımızı okumaya alıştırabilmek için çocuğumuzun bizim elimizde kitap görmesi gerekir. Çocuklarımızın, başarılı olabilmek için kitap okuması gerekiyorsa, bizim de çocuklarımız için kitap okumamız gerekir. Maalesef millet olarak fazla okuyamıyoruz, bunun için okullarımızı kültür merkezi haline getirip, bu tür projeler ile okuma alışkanlığı kazanmalıyız." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çavdır Ortaokulu Müdürü Nejat Albayrak da “Bu bir yarışma değil, bu bir hayırlı işin başlaması için kıvılcımdır. Çünkü en çok yapmamız gereken bir işi hiç yapmaz hale geldik. Yazar Cemil Meriç’in ifadesi ile kitapları seyreder televizyonu okuyor hale geldik. Biz bir mum yakalım dedik, 30 kişi buna katkı yaptı. Yarışmaya katılan tüm köylülerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Yarışmada birinci olan Ayşegül Buğra ise “Bakara suresinden alıntı yaparak, biz veliden önce insan olarak kendimiz geliştirmeliyiz. Bu da ancak okumakla olur. Eğer okuyup kendimizi geliştirmez isek bozgunculuk yapanlardan oluruz." diye ifade etti.

Finalde yarışmaya hak kazanan Mustafa Güvenç de ”Çocuklarımıza şiddet uygulamayalım. Onları sevelim ve kendimizi sevdirelim. İnternet cafelere gidiyorum dolu ama kütüphaneye gidiyorum boş. Çocuklarımıza çok özellikli telefon almayalım." uyarısında bulundu. Ödül töreninin ardından Kaymakam Selami Kapankaya, yarışmaya katılan köylüler ile çay içerek sohbet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: