Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bazı askerlerin iltica başvurularının kabul edilmesi ve Alman parlamenterlerin İncirlik ziyareti başvurusunun reddedilmesi nedeniyle gergin olan Türkiye-Almanya ilişkilerini değerlendirmek üzere bugün Ankara'ya geldi.
Gabriel, ilk olarak mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu ile Gabriel görüşme sonrasında da ortak basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:
(Alman milletvekillerinin ziyaretine ilişkin) Şu an itibariyle İncirlik değil Konya'daki NATO üssüne ziyaret mümkün.
'BİZ İKİ ADIM ATARIZ'
Biz her zaman şunu söylüyoruz. Bizim Almanya ve Avrupa'yla bir problemimizi yok. İşbirliğimiz ortada. Almanya'da yaşayan 3.5 milyondan fazla Türk var. Bizim Almanya'yla problem yaşamak için bir neden yok. Almanya bize bir adım atarsa, biz iki adım atarız. Bugün görüşmelerimizde durumu nasıl gördüğümüzü özetledik.
Bunlardan biri Almanya'daki Türkiye karşıtlığı. Bu ırkçılık olarak cereyan ediyor. Bu Avrupa'nın da bir sorunu. Bunu aşmalarını isteriz. PKK'nin Almanya'daki faaliyetleri bir diğer konu. Zorla para toplama, açık şekilde propaganda yapmaları. Frankfurt'ta yaptıkları toplantıda PKK paçavraları, liderlerinin videolarının yayınlanması gibi olaylar Türk halkını yaralamıştır. ALmanya'nın bu sembolleri yasaklamasından hemen sonra bu mitingin yapılması manidardır. Diğer konumuz, FETÖ üyelerinin Almanya'da bulunması. 400'den fazla kişinin Almanya'dan sığınma talebinde bulunması. Dün akşam bir şehidin ailesini ziyaret ettim. Acılarımız hala taze. Bu nedenle FETÖ üyelerinin Almanya gibi bir ülkede barınmasını biz istemeyiz.
'TARİHİ BİR ZİYARET'
Pozitif gündemlere nasıl daha fazla odaklanabiliriz, bunları konuştuk. Bu konuda dostum Sigmar'la birlikte çalışacağız.Bizim Brüksel'de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da, İncirlik dahil, biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık, Konya'ya ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım. Bugün ziyaret tarihi bir ziyarettir. Bundan sonraki ilişkilerimiz için de umarım olumlu bir tarih olur.
'GAZETECİLERİ KULLANIYORLAR'
Soru cevap kısmında konuşan Çavuşoğlu, Almanya vatandaşı Deniz Yücel'in tutukluluğu için ise "Konu gazetecilik değil, terör sorunu. Bu konuda çok hassasız. İstihbarat servisleri gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladılar. Yakalanırlarsa ‘gazeteci tutuklandı' yaygarasını koparmak için yapılıyor. Gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklanıyorsa söylersin bunu. Ama teröre destek veriyorsa ya da ajanlık faaliyeti söz konusuyla bu konuda hassasız" dedi.
'DURUMUN NORMALLEŞMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ'
Çavuşoğlu 7 ülkenin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesi hakkında da "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Bu durumun normalleşmesi için elimizden geleni yaparız" ifadelerini kullandı.
Gabriel'in sözlerinden satırbaşları ise şöyle:
'ALMANYA YETERİNCE HIZLI TEPKİ GÖSTEREMEDİĞİ İÇİN DUYGUSAL BİR YAKLAŞIM GELİŞTİ'
Türkiye öyle bir ülke ki, Almanya ile birçok önemli bağı var. Darbe girişimi olduğunda, Almanya yeterince hızlı bir şekilde tepki göstermediği için duygusal bir yaklaşım gelişti. Bir askeri darbenin her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının zihninde olduğunu biliyoruz. Seçilmiş hükümetleri ortadan kaldırma amacı taşımıştır. Bu gibi darbe girişimlerine tahammül edemeyeceğimiz ben burdan açıkça ifade etmek istiyorum. Bu zor bir durumdur. Türkiye'nin 80'li yıllardan içinden geçtiği günleri biliyorum. Türkiye vatandaşlarının Almanlardan destek beklediğini biliyorum.
'ÜZÜNTÜ DUYDUM'
Konya üzerine konuştuk, bu olumlu bir gelişme. Sonra bir de İncirlik meselesi var. Türk tarafı, Alman tarafının bu konuyu gündem meselesi yapmak istemediğini anlattık. Ancak şu an İncirlik ziyaretinin mümkün olmadığını söylediler. Bunu iç siyasete bağlıyorum. Ancak Alman ordusu bir parlamento ordusudur. Buradaki birliklerin başka yere kaydırılması ilişkilerin kötüye gitmesi anlamına gelmez. Buradan çıksak bile Konya'da devam edeceğiz. Ve ilişkilerimizi bu şekilde de iyi yönde geliştirebiliriz.
'BİLİM İNSANLARI VE İŞ ADAMLARI İÇİN VİZE KOLAYLAŞMALI'
Biz NATO'da ortağız. Teröre karşı birlikte mücadele ediyoruz. İki ülke büyük ticaret ortağı. Bizler gümrük birliğinin geliştirilmesini istiyoruz. Bizler kültürel olarak da bağlantıları olan ülkeleriz. Buna dair birşeyler yapmak istiyoruz. Bu öğrenci değişimleri olabilir, kardeş şehir anlaşmaları olabilir. Vize serbestisi Avrupa düzeyinde olmasa bile, bilim adamları ve iş adamları için vize uygulamasını kolaylaştırabileceğimizi konuştuk.
Çok net olarak PKK 1993'den bu yana yasaktır. Bu örgüt sadece Türkiye'de şiddete başvurmuyor. Almanya'da da haraç toplama, uyuşturucu ve silah ticareti yapan, bize de zarar veren bir örgüttür. Bu düzeyde bütün enstrümanları değerlendireceğiz. Almanya'da PKK'ya imkan tanımayacağız. 4500 şahıs hakkında PKK bağlantısı olduğu gerekçesiyle soruşturma var.
'DARBE GİRİŞİMİ ŞÜPHELİLERİ HAKKINDA ÇOK NET DELİLLERE İHTİYACIMIZ VAR'
Diğer tarafta darbe girişimi şüphelileri için çok net delillere ihtiyacımız var. Mevkidaşıma iltica başvuruları için şunu söyledim. İltica başvuruları için bağımsız bir kurum var ve buna mahkemeler karar veriyor.