Çavuşoğlu'ndan son dakika açıklama: Esad rejiminde hala kimyasal var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, G7 zirvesi sonrası açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, Suriye'deki Esad rejiminin elinde hala kimyasal silah bulunduğunu söyledi. ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Kanada, Fransa ve İtalya’nın oluşturduğu G7’nin dışişleri bakanları, İtalya’nın Lucca kentinde bir araya geldi. Çavuşoğlu, "Elimizdeki bilgiere göre rejimin elinde hala kimyasal silah kapasitesi var" ifadelerini kullandı.

Suriye İdlib’de santral sinir sistemini hedef alan ve 'sarin gazı' olduğu tahmin edilen kimyasal silahlı saldırının ardından, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan korkutan bir açıklama geldi. Çavuşoğlu, kimyasal saldırıların devamının gelebileceğini işaret ederek, Esad rejiminin elinde hala kimyasal silah bulunduğunu ifade etti.

"REJİMİN ELİNDE HALA KİMYASAL SİLAH KAPASİTESİ VAR"

Düzenlenen Suriye'nin konulu oturum sonrası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir açıklama yaptı. "Elimizdeki bilgiere göre rejimin elinde hala kimyasal silah kapasitesi var" diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"2013’te kimyasal silah kullandıktan sonra, bu silahların Suriye'den temizlenmesi için çabalar olmuştu. Anlaşılıyor ki, ya rejim dürüst davranmayıp kimyasal silahların bir ksımını vermedi ya da daha sonra bir yerlerden yeni silahlar elde etti. Terör örgütlerinden ya da rejim destekçisi devletler bu silahları verdi. Biz rejimin elinde kimyasal silah kapasitesi olduğunu biliyoruz ve bunun tekrar kullanılmasının engellenmesi gerekiyor."

"Tillerson, G7'den sonra Moskova'yı ziyaret edecek. Burada Moskova'yla konuşulması gerekenleri konuştuk. Artık bu rejimle Suriye'nin devam edecemeyeceği aşikardır. Geçiş hükümetinin bir an önce hayata geçirmek lazım. Terör örgütleriyle de mücadeleye devam. Sadece kimyasal silahlarla değil, tank ve diğer konvansiyonel silahlarla da rejimin muhalefeti vurmaya ve masum insanları öldürmeye devam etmemesi gerekiyor. Ateşkesten bu yana sık sık rejim ateşkesi ihlal ediyor. Olası riskleri de gündeme getirdik. İdlib'e saldırabileceklerini, buna da hazır olmamız gerektiğin vurguladık. Artık Esad'sız bir Suriye için Rusya'nın da ikna edilmesi gerektiğini vurguladık. Biz en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunun altını çizdik."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: