Çay deyip geçmeyin! Hangi çay neye iyi geliyor

Çeşitli bitkisel çayları düzenli olarak içmenin, sağlık ve güzellik üzerine büyük etkisi olduğu bildirildi.

Araştırmacılar, bitkisel çayların uzmanlar tarafından belirlenen ölçü ve miktarlarda tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu vurguluyor. Uygun tariflere göre kullanıldığında mükemmel sonuçlar veren bitkisel çaylar, gelişi güzel içildiklerinde ise yan etkilere sebep olabiliyor.

Özellikle kış aylarının başlamasıyla en çok soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmaya ya da kurtulmaya çalışanlar bitkisel çaylara yöneliyor. Bu arada yeni yapılan araştırmalar ise, bitkisel çayların vücut güzelliğine de katkı sağladığını ortaya koydu. İHA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, bitkisel çayların güzellik ve sağlığa katkıları şunlar:

Reklam
Reklam

Adaçayı: Uyarıcı özelliğinden dolayı sabah akşam 2-3 çay fincanıyla içilmelidir. Cildi enfeksiyonlara karşı korur, yaşlanmasını engeller. Vücut direncini artırarak, mideyi rahatlatıp zihni açar. Uzun süre kaynatılırsa toksit etki yaparak zararlı olabilir.

Ihlamur: Gün içinde 2-3 çay fincanı alınabilir. Soğuk algınlığının bir numaralı ilacı. Vücudu terleterek toksitlerin atılmasını sağlar, cildi nemlendirir, göğsü yumuşatır, balgam söktürür, bronşitte etkili, ayrıca sakinleştirici. Aşırı tüketilmesi halinde sıcak günlerde vücut ısısını artırabilir.

Isırgan: Günde 1-2 fincan tüketilebilir. Kepeğe ve yağ bezlerine karşı etkili, cilde parlaklık kazandırır. Gözlerin dostu. İyi bir raşitizm ilacı. Kemik iliğini ve kan yapan organları canlandırır. Tansiyonu düzenler. İdrar söktürür. Çoğu hastalığa dolaylı olarak iyilileştirici etki yapar. Her mevsim değişimde 2-3 hafta boyunca düzenli olarak içilmeli. İçmeye ara sıra fasıla verilmeli.

Sarı Kantaron: Tok karnına 1-2 çay fincanı olarak alınabilir. Soluk ve cansız ciltlerde oldukça etkili. Cildin canlanması yardımcı olur. Ruhi sıkıntılara ve özellikle mide gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelir. Kışın ve güneşsiz günlerde fayda sağlar. Yazın az, geceleri ise hiç içilmemeli.

Reklam
Reklam

Kuşburnu: Gün içinde aç karnına 2-3 çay fincanı içilebilir. C vitamini içerdiği için kolojen oluşumuna katkıda bulunur. Egzamalı ve alerjik ciltlere iyi gelir. İdrar söktürücü. Kandaki şekeri düşürür. Hemoroide, enfeksiyona, soğuk algınlığa, yüksek kolesterole, virüslere karşı etkili. Mide asidi problemi olanlar çok açık ya da tok karnına içmeli.

Papatya: Gün içinde de içilebilir, ancak geceleyin daha yararlı. Saç rengini açıyor, cilt gözeneklerini temizler. Gevşetici, rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliğe sahip. Aşırı içilirse uykusuzluk yapar.

Melisa: Gevşetici özelliğinden dolayı gece yatmadan önce içilmeli. Strese bağlı olarak karşılaşılan saç ve cilt problemlerine karşı etkili olur. Tansiyon düşürücü, sinir sistemi dengeleyici. Uyku getirici, gaz söktürücü antiseptik özelliklere sahip. Hazımsızlık ve baş ağrısına etkili. Düşük tansiyonda ve aşırı uyku hallerinde tüketilmemeli.

Uzmanlar, bitkisel çayların karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: