Çay-Sen, yaş çay için kilogram başına 1 lira 75 kuruş talep etti

Çay Üreticileri Sendikası (Çay-Sen) üyeleri, mayıs ayında açıklanması beklenen yeni yaş çay taban fiyatının 1...

Çay Üreticileri Sendikası (Çay-Sen) üyeleri, mayıs ayında açıklanması beklenen yeni yaş çay taban fiyatının 1 lira 75 kuruş olmasını talep etti.

Sendika üyeleri, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Çay-Sen Kurucu Genel Başkanı Recep Memişoğlu, burada yaptığı açıklamada, yaş çay sezonu öncesinde çay üreticilerinin birikmiş sorunlarının daha da ağırlaştığını söyledi.

Çayda kullanılan gübre fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 25 arttığını ifade eden Memişoğlu, “Zamların ve giderlerin hiçbiri yaş çay taban fiyatına yansıtılmamaktadır. Devletin suni gübreden vazgeçip dışa bağımlılığı azaltmak gibi bir politikası yoktur. Eğer bu gidişata son verecek doğal gübrelemeyi yapamazsak, yakında topraklarımız çoraklaşacaktır. “ dedi.

Reklam
Reklam

Doğu Karadeniz’de üreticilerin yüzde 85’inin geçimini çayla sağladığına dikkat çeken Memişoğlu, şöyle devam etti: “Yüzde 85’lik üreticilerimiz, kendilerine ait beş dönümlük alanda çay tarımı yapmaktadır. Bir ailenin çaydan yıllık geliri ortalama 6 bin 850 liradır. Bu ücret 12 aya bölünürse üreticinin cebine 570 lira gibi komik bir rakam giriyor. Bu para, 700 liralık asgari ücretin çok altındadır. Üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak geçtiğimiz yıl taban fiyat olarak 1 lira 54 kuruş istemiştik. Bu yıl ise 1 kg yaş çayın taban fiyatının 1 lira 75 kuruş olmasını talep ediyoruz. Bu rakam verilirse üreticimizin eline aylık ortalama 990 lira geçecektir.”

Hükümet tarafından mayıs ayında açıklanması beklenen yeni yaş çay taban fiyatı, 2011 yılında kilogram başına 98 kuruş, destekleme primi de 12 kuruş olmak üzere toplam 1 lira 10 kuruş olarak açıklanmıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz