Çayda Çıra Festivali Hazırlıkları Başladı

ESİNDER - Elazığ Sinema Derneği başkanı Serdar Kara, basına bir kahvaltı düzenledi.

ESİNDER - Elazığ Sinema Derneği başkanı Serdar Kara, bu yıl yapılacak olan Uluslar arası Çayda Çıra Film Festivali dolayısıyla basına bir briefte bulundu.

Geçen 5 yılın değerlendirmesini yapan ve eksiklikler konusunda basının da fikirlerini alan Serdar Kara, betirtilen görüşlerin bu yıl yapılacak olan festivalde kendilerine yol göstereceğini belirtti.

Kara; “Festivalimiz artık günden güne büyüyor ve markasal anlamda değeri günden güne artıyor. Elbette hatalarıyla ve sevaplarıyla giden bir festivaliz. Eksiklerimiz var, bunları hızla gidermemiz gerekiyor ve bunların farkındayız. Ancak yaptığıız organizasyonun da günden güne büyüdüğünü herkesin bilmesini ve Elazığ kamuoyunun da bu anlamda elinden gelen bütün çabayı göstermesi sebebiyle bu toplantıyı düzenledik. Bu yıl festivalimiz diğerlerinden çok daha farklı geçecek artık uluslar arası arenada da diğer rakiplerimize yarıştığımız bir festival olma hürriyetini de kazandığımız için ilk başta hangi ülke ile çalışacağımızı oturduk karar verdik.

Reklam
Reklam

GÜRCİSTAN’DAN 10 YÖNETMEN ELAZIĞ’DA

Dost ülkelerden Gürcistan ile bu yıl bir iş birliğimiz var. Gürcistan sinemasından yaklaşık 10’a yakın film ve yönetmen Elazığ’a gelecekler. Elazığ’ın yapısını ve görsel bütün alanlarını gezdireceğiz. Belki iki ülke arasında ortak yapım filmlerine imza atılmasına da bu festivalle vesile olacağız. Bununla birlikte Gürcistan başkonsolosu Elazığ’a gelecek. Üst düzeyde de bir bürokratı ağırlama şansına sahip olacağız. Ayrıca yine bu girişimler devam ederken Gürcistan Kültür Bakanı’nı da ilimize davet ettik. İnşallah programlarının uyması halinde buraya gelecekler. Elazığ’ın kültürel yapısını, kültürel dokusunu da Gürcistan’daki insanlara anlatacak. Bu anlamda da kültürel işbirlikleri varsa sadece bizimle birlikte değil Elazığ’da organizasyon yapan diğer meslektaşlarımızın, diğer kültür adamlarının da bu iki ülke arasında atmaları gereken neler varsa bunların yapılmasına vesile olacağız.

Festival bu yıl 7. Yaşına giriyor beş yıl ulusal iki yıl da uluslar arası arenada yapmıştık. Bilindiği üzere geçen sene Türk sinemasının sultanı Türkan hanımla festivalimizi renklendirmiştik. Bu sene de çok önemli bir ismi Elazığ’a kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Malum bir seçimden çıktık. Bu yüzden Türkiye bütün anlamda buna kilitlenmişti şimdi süreç bittiği için de bu görüşmelerimiz devam ediyor. Festivalimiz 12 Mayıs’ta Nurettin Ardıçoğlu’nda güzel bir açılışımızla saat:20.00’da başlayacak. Misafirlerimizi güzel bir kokteylle ağırlayacağız. Daha sonra Türk sinemasının emek vermiş duayenleri, genç oyuncular ve ulusal ve uluslar arası basının temsilcileri ilimize gelecekler burdan bu güzel geceyi tüm Türkiye’ye aktarım için bizlerle birlikte olacaklar.

Reklam
Reklam

FİLM SEYRETİRMEK İÇİN FESTİVAL DÜZENLEMİYORUZ

Elazığ Film festivalini diğer festivallerden ayıran bir çok noktası var. Biz sadece film seyrettirmek için festival düzenlemiyoruz. Bizim yaptığımız organizasyonda sosyal sorumluluk tarafı ağır basan, Elazığ’ın tanıtımına önem veren ve bununla birlikte yaptığımız organizasyonların bütününde de Elazığ’ın tanıtımını ciddi anlamda hedeflemiş durumdayız.

Bu festivalin kendisini aşabilmesi için bizim bu hedeflerimizin yerine gelebilmesi için ciddi filmlerin, ciddi yapım şirketlerinin buraya gelip burada iş yapabilmesi için bu festival Elazığ için çok önemli olduğunu artık insanların gerçekten hafızalarına kazıması gerekiyor. Bakın yakın zamanda ilimize film teklifleriyle gelen insanların sayısı festivalle birlikte günden güne artmış durumda.

Bu yıl festivalimizde halkı ilgilendiren çok güzel detaylarımız var. Bunlardan en güzel tarafı bizim de içimizi ısıtan, keyiflendirenlerden bir tanesi. Elazığ’da belirleyeceğimiz üç köye gidip geceleyin açık havada insanlarla birlikte sinema seyredeceğiz, yani açık hava sinemasını köylere insanların ayağına götüreceğiz. Bu yüzden de köylerinin fiziki konuları düzgün olan köy muhtarlarımız bizlere ulaşsınlar. Bizler de o köyde neler yapabiliriz diye bakalım o köye götüreceğimiz filmleri sinema santçılarımızı da insanlarımızla buluşturarak güzel bir gece yaşayalım ve bunu üç gece ile de büyütelim istiyoruz.

Reklam
Reklam

Bununla beraber bu fesivalin bu yıl ki teması yeşil çamda ses sanatçısı olan insanlarda Elazığ’a gelecekler. Yeşil çamda izlediğiniz ve bugün ellerinde mikrofonla türkü söyleyen şarkı söyleyen sinema sanatçıları adında da yer alan insanları Elazığ’a davet ettik. Son birkaç gün içinde de netleşmeye başladı. Elazığ’da çekilmiş filmler yine festival kapsamında olacak. Bunlardan bir tanesi de Maden Dağı filmi ve bu filmde oynayan sinema sanatçılarımızda Elazığ’da olacaklar. En azından bu yılda geçen sene Cemo filminden sonra Maden Dağı’nı da Elazığlı izleyicilere tekrar hatırlatacağız.

Eğitimlerimiz de olacak. Bunların başında Elazığ’da faaliyet gösteren kültür derneklerine de çağrımızı yenileyelim. Bulunan personellerinin hepsine senaryo yazımıyla ilgili, oyunculuk eğitimleriyle ilgili, ışık ve kamera eğitimleri almak isteyen herkesi Sinema derneğine davet ediyoruz. Burada veya kültür merkezindeki birimimize isimlerini bildirsinler, ücretsiz olarak bu eğitimlerden faydalansınlar ve sertifikalarını alsınlar diyorum.

Reklam
Reklam

Festivalin diğer ayağı da kısa film yarışması olacak ve şuanda başvurularımız başladı. En iyi filme 3 bin lira, 2 bin lira ve bin lira olmak şartıyla bir üst kategoride ödülümüzü vereceğiz ayrıca da derneğimizin ödülünü de bu yıl ilk kez kısa film dalında kurmaca dalında insanlara ulaştırmış olacağız” dedi.

Basın mensuplarıyla yıllardır ciddi anlamda işler yaptığını belirten Kara, artık bunun da taçlandırılması gerektiğini söyleyerek ulusal anlamda yarışmaya katılan filmlerin basın mensupları özel ödülü altında en iyi film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu gibi belirlenen kategorilerde Elazığ basının ödüllendirmelerini yapmalarını ve sürekli haber yapan insanların bu defa perde arkasında olarak filmeri değerlendirmelerini istediklerini belitti.

İŞİTME ENGELLİLER ÇAYDA ÇIRA OYNAYACAK

Bu yıl festivalde olacak 41 filmin 3 tanesinin işitme engelli vatandaşlarımız için özel bir film geleceğini söyleyen Serdar Kara; “ Sadece işaret dilinin kullanılarak anlatılan filmlerde işitme engellilerden insanlar gelecek salonlarda bu filmeleri izleyecek. Ve yine İşitme Engelliler Lisesi ile yaptığımız çalışmada bir ilki gerçekleştireceğiz. Açılış galamızın Çayda çırasını işitme engelli öğrencilerimiz oynayacak. Ve açılışta da onların sergileri olacak ve bu sergide onların yaptıkları ürünleri kamuoyunda birlikte paylaşacağız.

Reklam
Reklam

Harput, Keban ve Sivrice’de kültür gezimiz olacak. Kaymakamlarımızla yaptığımız toplantıda günlerini belirledik. Buraya gelen tüm ulusal ve uluslar arası misafirlerimizi Elazığ’ın bu üç temel merkezine götüreceğiz, kültürel yapısını anlatacağız. Özellikle Gürcistan başkonsolusunun bana ilettiği şey Elazığ’ın kültürel yapısını merak ettiği ve üç tarafı sularla kaplı olan bir yerin nasıl olupta ciddi anlamda pazarlanamamasını görmek istediğini söylediler” dedi.

Ajans23/Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: