Greve katılanlardan yaklaşık 300 işçi, bugün saat 08.00'de Çaykur Genel Müdürlüğü önünde toplandıktan sonra bina girişine 'Bu iş yerinde grev vardır' yazısı asıldı. Tek Gıda İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Türkel 7 bin 200'ü mevsimlik olmak üzere 10 bin işçiyi kapsayan greve kaç işçinin destek verdiği daha sonra ortaya çıkacağını söyledi.
Türkel, bugün Çaykur’da başlattıkları grevin, kendileri ile uzlaşılması halinde 1 dakika içerisinde bitirilebileceğini söyledi.
KAOSUN SORUMLUSU ÇAYKUR YÖNETİMİ OLACAK
Tekgıda-İş’ten yapılan açıklamada, Çaykur işçisinin 5 yıldır gasp edilen haklarını almak için Kamu-İş ile yapılan görüşmelerin işveren tarafından çözümsüzlüğe sürüklenmesi nedeniyle, yasal prosedür gereği grev uygulamasına gidildiği hatırlatıldı. Sendika Genel Başkanı Mustafa Türkel, son dakikaya kadar anlaşma umuduyla ellerini Çaykur yönetimi ve Kamu-İş’e iyi niyetle uzattıklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyleyerek, çay alım kampanyası sırasında yaşanacak kaosun sorumluluğunun Çaykur yönetiminde olacağını söyledi.
GENEL MÜDÜRDEN İŞÇİLERE AÇIK TEHDİT!
Sendika her işçi için, 5 yıl geriye dönük olarak kampanya primi ve 'Yıpranma zammı' adı altında 500'er TL ücret artışı isteminde bulunuyor. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bunun kuruma altından kalkılamayacak yük getireceğini belirterek karşı çıkıyor. Tek Gıda İş Sendikası ayrıca, Çaykur'un kurumda çalışan Öz Gıda İş Sendikası'na üye işçilerin de zamdan yararlanması talebini kabul etmiyor.
GREVE GİDEN İŞÇİ MAAŞ ALAMAYACAK
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kurumlarında çalışıp greve giden işçilerinin maaş alamayacaklarını söyledi. Sütlüoğlu, "Grev sonrası ÇAYKUR'un çay almaması 9-10 şiddetinde depreme bedeldir. Herkes bu enkazın altında kalacak. Grev kapsamında en büyük mağduriyeti üreticilerimiz görecek" dedi.
Bu yıl yaş çay kampanyasını erken başlatmak adına işçilere işbaşı çağrısında bulunduklarını kaydeden Sütlüoğlu, "4 bin 700 işçimiz önceki gün işbaşı yapmıştır. İşbaşı yapmayanlar ise şehir dışında olan işçilerimizdir. Onların da bu ayın 24'üne kadar işbaşı yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
GREV RANDEVULU SİSTEMİ ERTELETEBİLİR
Sütlüoğlu, şöyle devam etti: "Biz işçilerimizle hep beraber kampanyaya girelim istiyoruz. Çay fabrikalarımızın çalışmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Vatandaş gelir bu fabrikalara el koyar kendi çayını kendisi işler ve kimse buna mani olamaz. Sendikanın bu grevle kendi üyelerini yararlandırmak istemesi doğru olabilir ancak ben ÇAYKUR ailesinin reisiyim ve ailenin bütününün huzurlu olmasını isterim. Dolayısıyla sendika üyesi olmayanların da verilecek haklardan istifade etmesi en doğrusudur. Sendika afaki bir ücret istiyor. Bizim bu afaki ücrete cevap vermemiz söz konusu bile olamaz. Sendikanın greve katılan işçilere ayda 8-9 milyon liraya yakın bir para ödemesi gerekecek. Böyle bir kaynakları olmadığına eminim. Grev olursa bu yıl çayda randevulu sisteme geçişi ertelemek zorunda kalabiliriz."