ÇAYKUR’un 2023 Hedefi 50 Bin Ton Yaş Çay Ihracatı

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geride kalan 2012 yaş çay kampanyası sonucu ürettikleri kuru çayların...

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geride kalan 2012 yaş çay kampanyası sonucu ürettikleri kuru çayların 3 bin tonunun ihraç edileceğini, 2023 hedeflerinde ise 50 bin tonluk bir ihracat rakamının olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek dünyada ve Türkiye’deki çay sektörü, kurumun 2013 yılı hedefleri ve yatırımları değerlendirdi.

Çayın tarihçesi hakkında bilgiler veren Sütlüoğlu, “Dünyada bugün çay yetiştiriciliği yapılan alan 3 milyon 123 bin 561 hektar alandır. 30 ülkede çay tarımı yapılıyor. 1924’de çıkan kanunla ülkemizde çay tarımı başlamıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 785 bin dekar alanda 205 bin 312 üretici geçimini çaydan sağlıyor. Doğu Karadeniz’de üretilen yıllık çay miktarı ise 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 250 bin ton arasında değişiyor. ÇAYKUR ve özel sektörlerin faaliyet gösterdiği bu alanda bölge ekonomisine ciddi derecede katkı sağlanıyor. Yıllık bölgeye katkı 2 milyar lira civarındadır. Dünyada çay sektöründe ülkemiz 5’inci sıradadır. Bizim önümüzde sırasıyla Çin, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka bulunuyor. Dünya kuru çay üretiminin yüzde 5’ini de ülkemiz üretiyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Kurum hakkında da bilgi veren Sütlüoğlu, “11 bin 504 çalışanımız, 3 paketleme, 1 ana tamir ve 47 yaş çay üretim fabrikası olmak üzere 50 teşekkülümüzle, 9 bölge müdürlüğümüzle hizmet veriyoruz. Bu yıl 3 bin ton kuru çay ihraç hedefimiz var. Geride kalan yıl bizim için oldukça verimli geçmiştir. Son 30 yılın en yüksek kapasite artırımını gerçekleştirdik. Fabrikalarımızda 6 bin 400 ton olan günlük yaş çay işleme kapasitesini günlük 7 bin 200 tona çıkardık. Çay sezonu itibariyle üreticimizden 655 bin ton yaş çay yaprağı aldık ve aldığımız çayların bedelini üreticimize ödedik. Organik tarım alanlarımızı da 3 bin hektardan 11 bin hektara kadar genişlettik.” diye konuştu.

2013 VE 2021 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

İmdat Sütlüoğlu, 2013 yılı yaş çay kampanyası çalışmalarına şimdiden başladıklarını belirterek şöyle dedi: “Ruhsatsız çaylık alanlarını ruhsatlandırılması yönünde çalışmalarımız olacak. Randevulu çay sistemine geçiş yapacağız. Dünyanın en modern ve kapasitesi en yüksek paketleme fabrikasının temelini atacağız. Organik çaylık alanlarımızı daha da genişleteceğiz. Çay sektöründeki olumsuzlukları düzenleyecek yasal düzenlemelere katkı yapacağız. Ürün yelpazesini genişletecek iç ve dış Pazar payını büyüteceğiz. Yatırım projelerini arttıracağız. Bundan 10 yıl sonra yani 2023 hedefimiz ise dünyaya 50 bin ton kuru çay ihraç etmektir. Ayrıca 2023’e kadar tüm çay alanlarımızı organik tarım havzasına dönüştürme projemiz var.”

Reklam
Reklam

Sütlüoğlu, ülkedeki kaçak çay sorununa da dikkat çekerek, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kısmen kaçak çay içme alışkanlığı var. Biz vatandaşlarımıza bizim çayımızın son derece sağlıklı olduğunu, pestisit içermediğini ve bu ilkenin milli içeceği olduğunu defalarca söyledik. İnsan sağlığına ciddi derecede zarar veren kaçak çayların ülkemizde içilmesi bizi son derece rahatsız etmektedir. Kalp ve damar hastalıkları, hilkat garibesi doğumlara, zeka geriliği, akli dengesizlikler gibi birçok önemli hastalığa yol açan kaçak çaylardan vatandaşımız uzak dursun. Biz ülkemizde kaçak çay ticareti yapan firmaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız tarafından ifşa edilmesi taraftarıyız.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: