CBÜ Hastanesi'nde Psikometrik ve Psikomotor Ölçme ve Değerlendirme Birimi açıldı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Araştırma Merkezi bünyesinde, Psikometrik ve Psikomotor...

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Araştırma Merkezi bünyesinde, Psikometrik ve Psikomotor Ölçme ve Değerlendirme Birimi açıldı. CBÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Kutlu, kurulan birimin zihinsel beceri kapasitelerinin belirlenmesi, yaşam kalitesinin arttırılması, işyeri ve meslek kazalarının önlenmesi, eldeki insan kaynağının en etkili şekilde kullanımı ve verimliliğin arttırılması anlamında önemli bir işlevi yerine getireceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Testlerin kişi üzerinde bir sağlık raporu alıyor gibi uygulanacağını aktaran Doç. Dr. Kutlu, "Bu birimdeki testlere giren kişi, ‘Acaba gireceğim iş, benim yeteneklerime uygun mu?’ sorusunun cevabı hakkında fikir sahibi olacak. Sürekli dikkat, spontan dikkat, muhakeme ve karar verme yeteneğini ölçüyoruz. Kişide görsel dikkati, algıyı ölçebiliyoruz. Bu da işe başlayacak kişi açısından olduğu kadar, işveren açısından da son derece önemlidir. Kişi yaptığı işte başarılıysa mutlu olur, mutlu olan da başarılı iş yapar. Dikkat zayıflığı ve bozukluğu olan bir insan, sürekli dikkat gerektiren bir iş yaptığı zaman bir anlık dikkatsizliğiyle can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Onun için yeni işe başlayan bir insan nasıl sağlık raporu alıyorsa bu rapordan da alması gerekiyor. İşe aldığınız insanlara milyarlarca dolarlık aletleri, makineleri ve diğer insanların canını teslim edebiliyorsunuz." dedi.

Bu testlerden geçmenin AB uyum kanunları çerçevesinde ileride zorunlu hale geleceğini vurgulayan Kutlu, "Kişinin, dikkatle bir iş yaparken etrafının ne kadarını bütün olarak görebildiğini ortaya çıkaran testlerimiz var. Örneğin bir hekim, ameliyatta diğer organın zarar gördüğünü farkedebilmelidir. Bu testler, genel olarak bir yetenek ölçümü ve algılama hızı tespitidir. Bir insan yeteneklerini bilirse, kendisinin farkında olursa o yönde eğitim alır, eksik olduğu yönlerde gelişme imkanı bulur." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Merkez bünyesinde Türkiye’de ilklerden olan, insanlarda titremeleri ölçebilen bilgisayar destekli MLS cihazı da bulunduğuna değinen Necip Kutlu, bu cihaz üzerinde yıllarca çalışmalar yürüttüğünü, nöroloji, psikiyatri ve ortopedi klinikleriyle birçok fizik tedavi yöntemlerinde kişinin görünen veya görünmeyen titremelerini tespit edebildiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz