ÇEAŞ ve Kepez'de küçük yatırımcı ne olacak?

**Libananco davasında belirsizliğini koruyan bir nokta var. Çeaş ve Kepez'in küçük yatırımcılarının durumu. Uzan kazanırsa Türkiye kaybedecek, ama bu yatırımcılar için de umut doğacak.

**

Libananco davası, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir şirket ile yaşadığı en büyük ihtilaf. ÇEAŞ ve Kepez'de lisans iptali öncesinde hissedar olan küçük yatırımcıların durumu da önemini koruyor.

Reklam
Reklam

Gazeteport’un haberine göre Eğer Libananco davasında Uzan kazanırsa bu yatırımcılar için de dava açma olanağı ortaya çıkacak.

Çünkü ortada lisansı iptal edilen ve barajlarına el konulan bir şirket var. Bu şirketin ana hissedarı (mahkeme öyle karar verirse Libananco) lisans iptali ve barajlara el konulması nedeniyle tazminat kazanırsa aynı şirketin küçük hissedarları için de bu hak doğacak.

Sonuçta Türkiye daha önce hareket etse çok düşük maliyetlerle bertaraf edebileceği faturayı yüksek bir bedelle önünde bulabilir.

2003 YILINDA EL KONULMUŞTU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.

Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı.
Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla Uzan Grubunun şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.

Reklam
Reklam

Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de bu gelişme üzerinde Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştireceği belirtiliyor.