Washington'un IŞİD'in savunma bakanı olarak tanımladığı 'Çeçen Ömer' lakablı Ömer El-Şişani'nin ABD hava saldırısında muhtemelen öldürüldüğünün açıklanmasının ardından iddialar yalanlandı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El-Şişani'nin Haseke'deki hava saldırısında ağır yaralandığını ancak ölmediğini söylüyor. Gözlemevi, Rakka'ya götürülen Şişani'nin tedaviye alındığını da belirtiyor.
Ancak bu son olay, Washington'un başına 5 milyon dolar ödül koyduğu aslen Gürcistan vatandaşı olan Şişani'nin öldürüldüğü yönünde ortaya atılan ilk iddia da değil.
Mayıs 2014: İlk iddia Nusra Cephesi'nden
El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, IŞİD'in Suriye'de hızla ilerlediği dönemde Deyr ez Zor bölgesindeki çatışmalarda El-Şişani'nin ağır yaralandığını duyurdu.
Nusra Cephesi daha sonraysa Çeçen Ömer'in çatışmadan iki gün sonra aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü duyurdu. Ancak daha sonra Ömer El-Şişani'nin hayatta olduğu anlaşıldı.
Haziran 2014: Peşmerge 'Irak'ta öldürdük' dedi
IŞİD'in Irak'ta hızla ilerlediği ve art arda kentleri ele geçirdiği dönemde Peşmerge güçleri El-Şişani'yi öldürdüğünü birkaç kez iddia etmişti.
Önce Haziran 2014'te Şişani'nin Kerkük yakınlarındaki çatışmada öldürüldüğü iddia edildi. Ama ardından El-Şişani'nin ölmediği anlaşıldı.
Bu iddiadan sadece iki ay sonra Peşmerge güçleri yine 'El-Şişani'yi öldürdük' açıklamasını yaptı. Bu sefer 'Çeçen Ömer'in Musul barajı yakınlarında öldürüldüğü iddia ediliyordu. Peşmerge güçleri bu kez el-Şişani olduğunu söyledikleri bir kişinin cesedinin fotoğrafını da sosyal medyada paylaştı. Ancak o iddialar da asılsız çıktı.
Ekim 2014: YPG'den 'Çeçen Ömer öldü' açıklaması
Ekim ayına gelindiğinde hem Suriye'de hem de Irak'ta faaliyet gösterdiği bilinen El-Şişani'yle ilgili iddilar bu kez Suriye'deki Kürt güçleri YPG'den geldi. YPG El-Şişani'nin aylar süren Kobani kuşatması sırasındaki çatışmalarda öldürüldüğünü iddia etti.
Ancak YPG'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan 'Çeçen Ömer cesedi' fotoğrafı, Peşmergenin Ağustos 2014'te kullandığı fotoğrafın aynısıydı. 2014 yılında Suriye'nin kuzeyinde etkili olan Kürt güçleri YPG, El-Şişani'yi öldürdüklerini açıklamıştı.
Kasım 2014: Kadirov'un Instagram mesajı
El-Şişani'nin öldürüldüğünü iddia edenlerden birisi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'du.
Instagram hesabını aktif biçimde kullanan Kadirov, 12 Kasım'da paylaştığı bir mesajda "İslam'ın düşmanı Tarhan Batarişvili [Ömer El-Şişani'nin gerçek adı Batiraşvili'dir] öldürüldü. Rusya'yı ve Çeçen halkını tehdit etmeye kalkan herkesin sonu budur. Müslüman kanı döken herkesin de sonu budur. Allahu Ekber!" demişti. Ancak Kadirov bu mesajını paylaştıktan kısa bir süre sonra sildi.
Instagram mesajında Kadirov'un kullandığı fotoğraf, daha önce defalarca kullanılmış olan ve 'Çeçen Ömer'in cesedinin fotoğrafı' olduğu iddia edilen fotoğrafın aynısıydı.
Mart 2016: ABD'nin iddiası
Ömer el-Şişani'nin öldürüldüğüne dair son iddia ise ABD'den geldi. ABD Savunma Bakanlığı, hafta başında yaptığı bir açıklamada El-Şişani'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesinde düzenlenen bir hava saldırısında hedef alındığını ve 'muhtemelen öldürüldüğünü' açıkladı.
Ancak bir gün sonra Suriye'deki muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El-Şişani'nin hedef alındığını doğrulasa da, öldürülemediğini ve ağır yaralı biçimde Rakka'ya götürülerek tedaviye alındığını söyledi.