Çeçen savaşçılar'ın beslan yorumları

GROZNİ (İHA) - 1994'ten beri Rus Orduları'nın yakıp yıktığı Çeçenistan'daki Çeçen savaşçılar, Kuzey Osetya'nın Beslan şehrindeki rehine olayı hakkında çeşitli yorumlarda bulundular.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Rusya karşıtı Çeçen savaşçıların çoğu, Beslan'daki okulda rehine olayını gerçekleştiren gerillalara karşı sempatilerini gizlemediler. Savaşçılar, intikam almakta olduklarını belirterek, bunun Moskova tarafından bilinmesi gerektiğini söylediler.

Çeçenistan'ın yıkıntılar içindeki başşehri Grozni'de üstünde bir kot ceket ve başında bir takke bulunan 36 yaşındaki Vahid, hayatı boyunca bir 'Çeçen isyancı' olduğunu belirterek, Ruslarla hiçbir zaman bir barış hayal etmediğini söyledi. Moskova'ya karşı bütün önceki savaşlara katıldığını ve hayatta kaldığını belirten Vahid, ancak bu savaşlar sırasında bir çok çocuğun kendisi gibi şanslı olmadığını ve öldüklerini ifade ederek bu sebeple isyancıların Rusya'dan intikam almamaları için bir sebep olmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ağır Çeçen aksanı ile konuşan Vahid, Ruslar tarafından çeşitli kereler esir alındığını, fakat ailesinin ve arkadaşlarının yerel Rus güvenlik ajanlarının istedikleri fidyeyi ödemeleri karşılığında serbest kaldığını belirtti. Rusların istedikleri fidyeleri ödeyemeyen fakir arkadaşlarından ise bir daha hiç haber alınamadığını kaydeden Vahid, sigara ve içki içmediğini ve son on yılda on binlerce Çeçen savaşçıyı öldüren Rus kuvvetleri önünde hiç korkuya kapılmadığını belirtti. Çok sevdiklerini kaybetmenin izleri yüzünden kolaylıkla okunan Vahid, Şamil Basayev dahil, Çeçenistan direnişindeki en radikal elemanlarla savaşmaya hazır olduğunu ve bölgedeki kargaşanın daha beter olacağını tahmin ettiğini söyledi.

"Okuldaki rehine olayını Basayev yaptı" diyen Vahid, Moskova'nın "modern tarihin en kanlı rehine olayının arkasında Rusya'nın bir numaralı düşmanı Şamil Basayev var" tezini doğrular ifadeler kullandı.

Beslan'daki rehine olayı, Rus güvenlik kuvvetlerinin hazırlıksız, kurtarma operasyonuna beklenmedik bir anda başlamaları üzerine tam bir facia ile sonuçlanmış ve 150 kadarı çocuk en az 400 sivil hayatını kaybetmişti.

Reklam
Reklam

Gergin olduğu gözlenen Vahid, bir elinde tuttuğu tüfeğine dikkatli bir şekilde bakarak "Bizler savaşın bitmesini ve görüşmelerin başlamasını talep ediyoruz. Barışçı Rus sivillerine karşı terör saldırıları meşrudur. Rusların bize karşı başlattıkları terör bunu meşru kılmıştır." dedi.

AFP'ye konuşan bir başka Çeçen savaşçı 42 yaşındaki Murat, daha kısa ve kesin ifadeler kullanarak olayların daha da kötüleşeceği tahmininde bulundu. Murat, "Beslan Moskova'yı durdurmadıysa, o zaman bir sonraki adımımız çok daha ölümcül olacak. Bunun bir nükleer enerji santralı olabileceğinden korkarım. Veya bundan çok daha ciddi bir şey olabilir" dedi. Rusya'nın bir çok yerinde nükleer enerji kompleksi bulunuyor. Çeçen savaşçıların, Çeçenistan sınırına yakın olduğu için Beslan'daki okulu eylem için seçtiklerini söyleyen Çeçen savaşçı Murat, şu anda yaşı epey ilerlediği için savaşa aktif olarak katılmadığını belirtti.

Çeçen savaşçılardan Suma Yamadayev, "Teröre terörle karşı duracağız" derken, bir başka savaşçı Said Yamadayev, "Ölen masumlar kadar bu iblislerin akrabaları da acı çekmeli, sadece o zaman buradan bir çıkış yolu aramaya başlarlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam