Çeçenistan'da şiddetli çatışmalar

GROZNİ (İHA) - Çeçenistan'da Rus askerleri ve Çeçen savaşçılar arasında 3 gündür şiddetli çatışmaların devam ettiği bildirildi. Moskova yanlısı kuvvetler, Çeçen savaşçıların lideri Aslan Maskhadov'un kuşatıldığını ileri sürdüler.

Rusya yanlısı Çeçen polis ve Çeçen savaşçılara yakın kaynaklar, ülkenin güney doğusundaki Nazhai Yurt bölgesinde 2 bin kadar kanun uygulayıcı kuvvetin operasyonlara katıldığını ve en az 40 ila 55 Çeçen savaşçıyı kuşattığını belirttiler. Çeçen savaşçıları kuşatan kuvvetin içinde, Rusya ve Çeçenistan içişleri bakanlıklarından askerlerin de bulunduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Rusya yanlısı Çeçen İçişleri Bakanlığı elit OMON birliğinden bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmalarda Rusya tarafından en az 5 askerin öldüğünü belirtti.

Çeçen savaşçılardan bir kaynak da olayı doğrulayarak, Çeçen savaşçıların da kayıplar verdiğini bildirdi.

Çeçen savaşçıları kuşatan kuvvetin daha önce bir bomba patlamasıyla öldürülen önceki Rusya yanlısı Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmet Kadirov'un oğlu Ramzan Kadirov'un kumanda ettiği ifade edildi.

Kadirov'un, Moskova yanlısı kuvvetlerin Yalkhoi-Mokhk, Mesketi ve Chansolchu köyleri yakınlarındaki tepelerde savaşçıları kıstırıldıklarını ve çıkış yollarını kapattıklarını söyleyerek, "Aslan Maskhadov'un bu bölgenin içinde olduğunu düşünüyoruz" dediği İnterfaks haber ajansı tarafından bildirildi.

OMON yetkilisinin ifadesi ve diğer haberlerde Maskhadov'un kuşatılan grubun içinde olduğunun düşünüldüğü çünkü telsiz konuşmalarında Maskhadov'un yardımcılarının kod isimlerinin duyulduğu belirtildi. Telsiz konuşmalarında Maskhadov'un koruması Ahmed Avtorkhanov'un da isminin geçtiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Öte yandan savaşçılara yakın bir kaynak, "Maskhadov onların aradıkları yerde değil" dedi. Çeçen kaynak, Avtorkhanov'un Rusya yanlısı kuvvetlerin kuşattığı 40 kişilik grubu yönettiğini ise doğrulayarak ayrıca 20 kadar kişilik bir başka grubun da Khidi-Khutor köyü yakınlarında Rus kuvvetleri ile çarpışmakta olduğunu bildirdi.