Ticari hayata ilk kez adımlar atanlar için çekin ayrı bir önemi vardır. Çek, ticari yani iş yaşamında oldukça kıymetli bir evrak olarak bilinir. Ödeme aracı olarak tercih edilen çeklerin kurallara uygun bir şekilde yazılıp düzenlenmesi gerekir. Karşılıksız çek durumuyla karşılaşmamak için çeklerin kanunlarda belirtilen koşullara uygun bir şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Yanlış hazırlandığında bireyler kanun önünde suçlu duruma düşebilir.
Ticari hayatta ödeme aracı denildiğinde ilk akla gelen evraklardan biri çeklerdir. Çek, iş hayatında önemli bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkar. Bireyler, herhangi bir kişiden bir hizmet ya da ürün satın aldığında bu hizmet veya ürünün karşılığı olarak bir evrak hazırlar. Bu hazırlanan evrak çek olarak tanımlanır. Çek, değerli bir evrak olmakla birlikte önemli bir ödeme metodu olarak bilinir. Çekler yazılırken mutlaka bankaya ödeme emri verir. İş hayatında ödeme yaparken çeklerden büyük ölçüde faydalanılır.
Çekler bir nevi nakit para görevini üstlenir. Banka güvencesi olmadan çek hazırlanması kanunen yasal değildir. İlk defa çek yazacak kişiler için çek örneği konusu ayrı bir öneme sahiptir. Çek yazarken bazı önemli temel kurallar mevcuttur. Bu kurallara harfiyen uyuması esastır. Çek yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:
Çekin mutlaka borçlu olan kişi tarafından kesilmesi gerekir. Borçlu yani bir firmadan veya gerçek kişiden hizmet satın alan kişi, çekin ön kısmına gerekli olan tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde yazar. Çekin arka kısmına ise kendine ait olan şirketinin kaşesini basar. Tüm bu işlemler tamamlanınca çeki alacaklı olan kişiye yani karşı tarafa verir. Bu bağlamda çekler kaç şekilde düzenlenir konusu önem kazanır. Çeki düzenleyen kişi eğer çeki yazarken yanlışlık yaparsa, hatalı olan kısmın üzerini çizer ve doğru bilgiyi yeniden yazar. Bu hususta çekler en fazla üç kere düzenlenebilir. Ayrıca çekler gerçek veya tüzel kişilere yazılabileceği gibi hamili olarak da hazırlanabilir.