Çek yasası yarın Adalet Komisyonu’nda

Karşılıksız çeke ilişkin yapılacak düzenleme TBMM Adalet Komisyonu’nda yarın ele alınacak.

Alt komisyon raporuna eklenecek geçici maddeyle karşılıksız çekten hapis yatan 2 bin 116 kişi borcunu belli vadelerde ödemeyi taahhüt ederse hapisten çıkabilecek. Aynı şekilde karşılıksız çekten soruşturması ve kovuşturması devam edenlerde bu haktan yararlanabilecekler.

TBMM Adalet Komisyonu, yarın toplanarak daha önce hazırlanan Çek Yasası ile ilgili alt komisyon raporuna Hükümetin istediği şekilde geçici bir madde ekleyecek. Yapılacak düzenlemeyle; karşılıksız çekten hapis yatan 2 bin 116 kişi alacaklıyla anlaşması durumunda serbest kalacak. Bu çerçevede, Çek Yasa Tasarısı’na geçici bir madde eklenerek, çekten soruşturması, kovuşturması ve cezası olanlar, alacaklıyla anlaştıkları takdirde infazın ertelenmesi düzenlemesi getirilecek.

Reklam
Reklam

-MUHULEFET KARŞI ÇIKIYOR-

CHP, karşılıksız çek keşide etmede cezanın kaldırılmasını isterken, MHP karşılıksız çekten ceza alan hapis yatan ve aranan kişiler üzerinden hapis ve adli para cezalarının kalkmasını istiyor.

TBMM Adalet Alt Komisyon raporunda şu düzenlemeler yer aldı:

“Çek hesabı sahibi gerçek kişinin, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını vekil olarak tayin etmesini önleyen düzenleme yaptı. Buna göre, çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemeyecek. Patronun ya da şirket çeklerine imza atmak zorunda kalan ve hapis cezası alan Çaycı kapıcılar çıkacak yasayla serbest kalacaklar.”

-BANKALAR SORUMLU OLACAK-

Bankaların, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu 475 liralık miktar ise 1000 liraya çıkarıldı. Buna göre, banka, hamiline, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 1000 lira veya üzerinde ise 1000 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek.

Reklam
Reklam

Alt komisyon, tasarıda bankacılar için öngörülen cezalarda da indirime gitti. Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak talebe rağmen, karşılıksızdır işlemi yapmayan banka görevlisi için öngörülen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının alt sınırı 1 ay olarak belirlendi.

-HAPİS CEZALARI-

Karşılığı tahsil edilmek üzere bankaya ibraz edilen çekin karşılığının hesapta mevcut olmasına rağmen hamile ödemede bulunmayan banka görevlisi için uygulanacak 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının da alt sınırı 1 aya çekildi.

Tasarıda, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilen kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 aydan 2 yıla şeklinde değiştirildi.

Kanunun yayımı tarihine kadar karşılıksız çek keşidesi suçundan dolayı açılmış davalar, Asliye Ceza Mahkemelerinde görülerek sonuçlandırılacak.

ANKA