Çekiştirmek ne demek? Çekiştirmek kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe hem Orta Asya hem de Anadolu coğrafyasında şekillenmiş, özgün bir dildir. Pek çok kişi Türk dili ile yakından ilgilendiğinde hem dilbilgisi yapısı hem de kelime çeşitliliği bakımından bu özgünlüğü fark eder. Özellikle orijinal dili Türkçe olan kitaplar, bu özgünlüğün ve çeşitliliğin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu kitapları okurken sık rastlanan durumlardan biri de kelimelerin anlamlarının merak edilmesidir. Anlamı yaygın olarak bilinmeyen kelimelerden biri de çekiştirmek şeklindedir.. Türkçede sık sık kullanılan çekiştirmek kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe, belirli zaman dilimlerinde değişmiş ve gelişmiştir. Bu değişim günlük kullanımlara da yansımıştır. Bazı dönemlerde popüler olan kelimeler bazen daha az kullanılmaktadır. Ancak bu kelimeler yaygın olmasa da hala gündelik dilin içerisinde varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle bilinmeyen pek çok kelime ile karşılaşılır. Anlamı merak edilen kelimelerden biri de çekiştirmek şeklindedir. Peki, çekiştirmek ne demek?

çekiştirmek Ne Demek? çekiştirmek TDK sözlük anlamı nedir?

  • çekiştirmek kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır.
  • çekiştirmek kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Reklam
Reklam

çekiştirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. -i Uçlarından tutarak ayrı yönlere doğru çekmek
  2. Tekrar tekrar çekerek koparmak
  3. mecaz Bir kimsenin kötü taraflarını uzun uzadıya sayıp dökmek

    çekiştirmek Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Kilidi çekiştiriyorum, bana mısın demiyor." - Ahmet Ümit
    "Bir şeye canı sıkıldığı vakit elini ensesine atar, saçının örgülerini yakalayarak çekiştirip dururdu." - Reşat Nuri Güntekin
    "Telefon ederler. Pazar günü evine gidip yeni müdürü çekiştirirler." - Memduh Şevket Esendal

Anahtar Kelimeler: