Celal Sönmez: Merkez Bankası Temkinli Olmalı

Şubat ayında enflasyon verilerini değerlendiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal...

Şubat ayında enflasyon verilerini değerlendiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Merkez Bankası’nın temkinli davranması gerektiğini söyledi. Sönmez, şubat ayında genel enflasyon verilerinde pozitif bir iyileşme yaşandığına dikkat çekerken, “Ancak çekirdek enflasyon ve yayılma endeksinde çok dar marjlarda da olsa negatif gelişmeler var. Bu işaretler Merkez Bankası’nın daha temkinli bir duruş sergilemesine neden olabilir.” dedi.

Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,30 ile piyasa beklentisi olan yüzde 0,38’in altında arttığını, üretici fiyatlarının ise yüzde 0,13 gerilediğini belirten Sönmez, bu sonuçlarla yıllık TÜFE’nin yüzde 7,03’e, yıllık ÜFE’nin de 39 ayın en düşük düzeyi olan yüzde 1,8’e indiğini söyledi. Şubat ayında TÜFE’nin beklenenden düşük çıkmasını, yüzde 0,94 artarak son beş yıl ortalamasıolan yüzde 3,1’in çok altında kalan gıda fiyatlarının sağladığını ifade eden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk iki aydaki gelişmeler, 2013 yılında enflasyonun yüzde 6 civarında kalacağını işaret ediyor. Ancak alt detaylarda, Merkez Bankası’nın duruşunu temkinli kılabilecek iki önemli gelişme var. Öncelikle manşet enflasyondaki gerilemeye karşın çekirdek enflasyonda sınırlıda olsa bir artış yaşandı. İkinci olarak, enflasyon yayılma endeksinde Ocak ayına göre bir artış var. Bu iki gelişme ilk bakışta önemsiz görünebilir. Ama biliyoruz ki bu yıl ekonomik aktivitenin hızlanmasında Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikasının büyük etkisi olacak. Bu nedenle bu artışın, Merkez Bankası’nın para politikası duruşunu temkinleştirici etki yapması olasılığı üzerinde durmak lazım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: