Çelebi: "Dünyanın geleceği soldadır"

İZMİR (İHA) - Türkiye'de solu iktidar yapmak hedefiyle oluşturulan 10 Aralık Platformu İzmir toplantısını gerçekleştirdi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Halkımız artık pembe hayallere inanmıyor" dedi.

Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya çeşitli parti ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan toplantının açış konuşmasını yapmak için kürsüye gelen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bir kadın katılımcının, "İstiklal Marşı söylenmedi, protesto ediyorum" demesi üzerine, yapılanın bir genel kurul değil, toplantı olduğunu ifade ederek cevap verdi. Türkiye'de işlerin iyi gitmediğini, kimsenin hayatından memnun olmadığını, geleceğe güvenle bakmadığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Çelebi, "Halkımız, artık bu siyaset anlayışına hiç güvenmiyor, yeni bir çıkış, yeni bir umut arıyor. Bu umudun adresi açıktır: Bu adres soldur, solun yenilenmesi, bütünleşmesi, kitleselleşmesidir; bu adres solun birliğidir, solun iktidarıdır. Bunu sağlayacak siyasal kurumsallaşmayı mutlaka gerçekleştireceğiz. Yürüyüşümüzün rotası budur, hedefi budur. Bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını artık sağa teslim etme lüksümüz yoktur. Sağın alternatifinin sağ olmasına seyirci kalamayız. Halkımızı kutuplaştırıcı ve çatışmacı sağ akımlardan kurtaracağız. Bunu ancak biz başarabiliriz, sol bunu başarabilir. İşte İzmir toplantısı, bu arayışın, bu umudun, bu uzun yürüyüşün çok önemli bir aşamasıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kendilerini eleştirenlere, "Bizi eleştirenler önce ellerini vicdanına koysunlar. 10 Aralık Platformu'nu engellemeye çalışmayın, artık dükkanlarınızı korumayı bırakın. 'Küçük olsun benim olsun' anlayışından uzaklaşın" şeklinde göndermede bulunan Süleyman Çelebi, "Biz kişisel ikbal peşinde değiliz, Türkiye sevdasıyla yola çıktık. Bizim sorunumuz şu ya da bu kişiyle, kurumla değildir. Bizim sorunumuz bu sistemledir. Bugünkü siyasi sistem, ekonomik sistem bu ülkeyi artık taşıyamıyor. Bu siyasal sistemi değiştireceğiz ve demokratik hale getireceğiz. Kimse liderlerin iki dudağı arasında siyaset yapmayacak, siyaset özgürce ve özgüvenle yapılacak. İtaat değil liyakat esas olacak" şeklinde konuştu. Siyasetçilerin mal varlıklarını tartıştığını, ama kendilerinin mal varlığı olmayanların sesi olduklarını savunan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Biz de biraraya geleceğiz, solu yenileyeceğiz, bütünleşeceğiz, kitleselleşeceğiz. Tabii ki bunu başaracağız, bunun için yola çıktık. Birarada duracağız. 'Sol artık solun kurdu olmayacak' diyeceğiz, zırhlarımızdan sıyrılacağız, birlikte çalışmaya başlayacağız. Hepsinden önemlisi 'bensiz olmaz' yerine 'sensiz olmaz' diyeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Daha sonra gazeteci-yazar Derya Sazak'ın oturum başkanlığında, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Ersin Salman, Ertuğrul Günay, Meral Okay ve Vicdan Baykara birer konuşma yaparken, toplantı sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

10 Aralık Platformu'nun bundan sonraki toplantısının 4 Mart 2006 günü Adana'da gerçekleştirileceği bildirildi.