Çelebi ''Ekonomik sistem tıkandı''

Ankara (AA)- DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Ülkemizde ekonomik sistemin tıkandığı, insanlarımıza mutluluk ve gönenç sağlayamaz duruma düştüğü açıktır"
dedi.

DİSK'in, düzenlediği Ulusal Sosyal Politika Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, yeni liberal dönüşüm projesinin 1970'lerin sonunda uygulanmaya başladığını, ancak uygulandığı her ülkede işsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluğu yaygınlaştırdığını söyledi.

Yeni liberal projenin kamu yönetimi yapısını, ekonomiyi, IMF gibi finans kuruluşlarıyla ilişkileri, sosyal güvenlik sistemini, eğitim ve sağlığı, çalışma ilişkilerini temelden değiştirdiğini anlatan Çelebi, projenin, halka dayatmalar için kullanıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Piyasa ekonomisinin işleyişinin büyüme sağlamakla birlikte istihdam yaratmadığına dikkati çeken Çelebi, piyasa ekonomisinin, gelir dağılımında adaleti de sağlayamadığını vurguladı. Çelebi, "Bu anlamda ülkemizde ekonomik sistemin tıkandığı, insanlarımıza mutluluk ve gönenç sağlayamaz duruma düştüğü açıktır" dedi.
Çelebi, siyasetin ekonomiye sermayeden yana karıştığını, sermayenin her türlü girişimi için en etkin düzenlemeleri gerçekleştirdiğini ancak emek hakları söz konusu olduğunda ekonomik alanı dokunulmaz ilan ettiğini kaydederek, özelleştirmelerin de doğal kaynakların ve ulusal varlıkların yabancı sermayeye aktarıldığı bir araca dönüştüğünü savundu.