Çelebi'den bakan bozdağ'a: berkin elvan soruşturmasının ilerleyememesinin nedeni nedir?

   İSTANBUL, (DHA) CHP İstanbul Milletvekili  Süleyman Çelebi,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.  Önergesinde Çelebi,

İSTANBUL, (DHA) CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Önergesinde Çelebi, "Berkin Elvan’ın dosyasının tamamlanamaması ve soruşturmanın ilerleyememesinin nedeni nedir?" dedi.

"Berkin Elvan davasının hala görülmemiş olması adaletin eşitlik ilkesine aykırı değil midir?" diyen Çelebi, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Gezi olaylarında İstanbul Okmeydanı’nda evinden ekmek almaya çıktığı sırada başından gaz bombası ile vurulup 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın 534 gündür soruşturma dosyasında ciddi hiçbir adım atılmadı. Görüntüler olmasına rağmen Berkin’i vuran polislerin kimlikleri dahi halen açıklanmadı. Davası dahi görülmemiş Türkiye’de vicdanları yaralayan bir cinayet üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berkin Elvan’ı terörist ilan etmesi, annesini meydanlarda yuhalatması savcıların değiştirilmesi bu davada neden adım atılmadığını da göstermektedir. Berkin’i vuran polislerin görüntüsünün bulunmasına rağmen kimlikleri hala tespit edilememiştir. Savcılar siyasal iktidarın baskısıyla görevlerinden alınmıştır. Bazı polislerin fotoğrafları dahi ilgili birliklerden ilişkisi kesildiği iddiasıyla soruşturma dosyasına dâhil edilmemiştir. Hâlbuki ilişkinin kesilmesi fotoğrafların gönderilmesi önünde engel değildir.
Berkin Elvan soruşturmasında yürütülen idari soruşturmanın sadece bir bölümünün savcılığa yollanması ise manidardır.
Toplumsal vicdanı derinden sarsan ve kim olursa olsun ne olursa olsun öncelikle soruşturmanın ve yargılamanın adil bir şekilde yapılması gerekirken siyasal iktidarın ve bizzat Cumhurbaşkanı’nın olay hakkında verdiği beyanlar yargılama sürecinin adil bir şekilde işlemediği, kanıtların saklandığı, yargı sürecinin savsaklandığı intibasını doğurmaktadır.

Reklam
Reklam

Bu nedenle;

1- 534gündür Berkin Elvan’ın dosyasının tamamlanamaması ve soruşturmanın ilerleyememesinin nedeni nedir? Berkin Elvan’ın iddianamesi ne zaman hazırlanacaktır. Dava ne zaman görülecektir?
2- Fotoğrafı istenen polislerin ilgili birlikte fotoğraflarının bulunmamasının nedeni nedir? Fotoğrafların gönderilmemesi şüphelilerin ortaya çıkarılmasına engel değil midir?
3- İdari soruşturma raporunun tamamı nerededir ve ne zaman savcılığa gönderilecektir?
4- Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davaya siyasal iktidarın müdahalesinin olduğunu düşünüyor musunuz?
5- Berkin Elvan’ın vurulma anının bir başka emniyet aracının içinden çok daha net olarak görüntülendiği ve bu görüntülerin saklandığı ya da yok edildiği doğru mudur?
6- 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sürecinde hızla işleyen adalet sistemi, Berkin Elvan davasında neden yavaş işlemektedir?
7- Berkin Elvan davasının hala görülmemiş olması adaletin eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: