Çelik cürufu yolların temelinde kullanılacak, yollar çökmeyecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), demir çelik fabrikalarında çıkan çelikhane cürufunun yol temelinde kullanılması için çalışma başlattı....

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), demir çelik fabrikalarında çıkan çelikhane cürufunun yol temelinde kullanılması için çalışma başlattı. Bu proje ile çıkan cürufun hem çevreyi kirletmesinin önüne geçilecek hem de yol altyapıları için taş çıkarmak için doğaya zarar verilmeyecek. Ayrıca, yollarda çöküntü olmayacak.

SAÜ Teknoloji Fakültesi, Türkiye’de kullanım alanı bulunmayan ve insan sağlığını tehdit eden demir çelik fabrikalarının atıkları olan çelikhane cürufunun, inşaat sektöründe etkin ve ekonomik bir şekilde yeniden kullanılması için proje başlattı.

Reklam
Reklam

Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile İngiltere Wolverhampton Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa yürütülen ‘İnşaat Sektöründe İhtiyaç Duyulan Enerjinin Atık Malzemelerle Düşürülmesi’ projesiyle, çelikhane cürufu ve uçucu kül atıklarının, yolların alt temel yapısında kullanımı araştırılacak.

“DENİZE DÖKÜLÜYOR”

Çelikhane cürufunun Türkiye’de kullanım alanı olmadığını belirten SAÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Seyhan Fırat, “Çelikhane cürufu, demir çelik fabrikalarındaki atık malzemedir. Bu atık malzemenin, Ereğli’de denize döküldüğü söyleniyor. Bu atık malzemeler bazen de rastgele havuzlara atılabiliyor. Bu çevre felaketi yüzünden hem denizler kirletiliyor, hem de canlılar ölüyor. Doğaya bırakıldığında da çevre kirliliğine yol açılıyor. Kullanım alanı olmayan bu atık maddeler ile hem çevresel hem de ekonomik olarak fayda sağlamayı düşünüyoruz.” bilgisini verdi.

Bir ton çelik üretiminden yaklaşık 400 kilogram çelikhane cürufunun ortaya çıktığını belirten Fırat, “Bu projeyle, insanların sağlığını tehdit eden bu unsuru, çevreci yollara başvurarak ortadan kaldıracağız.” dedi.

Reklam
Reklam

"DAĞLAR YOK OLMAYACAK"

Yol yapımında kullanılmak üzere taban malzemesi olarak kırma taş kullanıldığını vurgulayan Prof. Fırat, “Kırma taş malzemesi sermek için bir dağı yok etmeniz gerekiyor. Biz ise bu kırma taş yerine, bu atık malzemeleri kullandığımız zaman o dağları yok etmemiş olacağız. Böylece, doğaya da zarar vermemiş olacağız.” diye konuştu.

"YOLLAR ÇÖKMEYECEK"

Türkiye’de, yılda 15 milyon ton uçucu kül üretildiği bilgisini veren Prof. Fırat, şunları kaydetti: “Bu madd belli alanlarda kullanılıyor fakat çok yetersiz düzeyde. Bu maddenin kullanımı ülkemizde yüzde 10 düzeyinde, geri kalan kısmı ise çelikhane cürufunda olduğu gibi doğaya bırakılıyor. Biz bu projemizle, bu maddeleri yolların taban alt yapısında kullanacağız. Bu malzemeyle daha sağlam bir yol alt temel malzemesi elde etmiş olacağız. Daha sağlam bir yol yapısı elde edeceğiz. Dolayısıyla yollarda meydana gelen çökmelerin önüne geçeceğiz. Bu yolla da bakım onarım maliyetleri düşecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: