Çelik: Sorun ÖSS sisteminde

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, lise son sınıf öğrencilerinin okula gitmemesiyle ilgili olarak, "Lise son sınıf öğrencileri, lise 1. ve 2. sınıfta kaçırdıkları dersleri şimdi öğrenmeye, onları telafi etmeye çalışıyorlar ve bunu da okulun normal müfredatı içinde yapamayacaklarını biliyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Bilkent Üniversitesi'nin yaptığı bağış için düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelik, göreve geldiğinden bu yana mevcut ÖSS sisteminin Türkiye'deki ortaöğretimi felç ettiğini söylediğini belirtti.

"DERSHANELERİ YOK EDERSENİZ, BU SEFER BİREYSEL ÇARELERE BAŞVURACAKLAR"

"Bizim 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 45. maddesini değiştirme ile ilgili hazırladığımız kanun, sayın Cumhurbaşkanı'ndan döndü" diyen Çelik, "öğrenciyi okula bağlamaya yönelik ne kadar unsur varsa bunu masaya getirdiklerini, tekliflerde bulunduklarını" belirterek, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bana 'öğrenciler dershaneye niye gidiyor?' diye soru soruyorlar. Eğer öğrenciyi okula bağlayamazsak öğrenci, okul yerine dershaneye gider. ÖSS, 10 öğrenciden 1'ine kazandıran, 9'unu eleyen bir sınav. Dolayısıyla bu kadar talep olduğu sürece, kontenjanlar da böyle olduğu sürece bu yarışma olacaktır. Dershaneleri yok ederseniz, bu sefer bireysel çarelere başvuracaklar."

"BU SENE SON OLSUN"

Geçen yıl ÖSS'de içerik değişikliği yapıldığını anımsatan Çelik, değişikliklerin aniden uygulanmaya başlanmasının öğrencilerde şok etkisi yarattığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Çocuklar eski sisteme göre sınava hazırlanmışlardı. Edebiyatı hiç görmemiş insanlar şimdi Fuzuli'yi, Nedim'i, Namık Kemal'i çalışmaya başladılar. Tabii 1., 2. sınıftaki kaçırdıkları dersleri telafi etmeye çalışıyorlar ve bunu da okulun normal müfredatı içinde yapamayacaklarını biliyoruz. Gelin, birçok okula, birçok liseye bakalorya getirelim. Çocuk burayı geçerse sınava girmesin. Bizim eski olgunlaşma sınavımız gibi öğrenciyi ortaöğretimde aldığı dersler itibarıyla bir bütün olarak değerlendiren bir yöntem getirelim. Olgunlaşma sınavından geçmeyen öğrenci üniversiteye müracaat bile edemesin. Biz bütün bu tekliflerde bulunduk.

Reklam
Reklam

Ben buradan sayın ÖSYM Başkanı'na, sayın YÖK Başkanı'na, bu işte sorumluluğu olan bütün insanlara sesleniyorum: Bu, bu sene son olsun. Lise son sınıflardaki yavrularımızın hasta olmadıkları halde gidip hastanelerden rapor almaları, çocuklarımıza bu yaşta sahtecilik öğretilmesi, kimin hoşuna gider. ÖSS sistemi değişmediği sürece liselerin rayına oturması mümkün değildir."

"BİZİM KİMSEDEN BİR ŞEY KAÇIRDIĞIMIZ YOK"

OKS'de, devlet okullarının başarısız olduğuna ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine de Çelik, "Öncelikle şunu ifade edeyim, bizim kimseden bir şey kaçırdığımız, sakladığımız bir şey yok" dedi.

Geçen yıl OKS sonuçlarını ilan ederken dereceye girenlerin de açıklandığını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"OKS'ye giren 100 öğrenciden kaçı istediği yere girdi, kaçı başarılı oldu diye bir hesaplama yaparsanız, ilk 20'ye 11 devlet okulu, 9 özel okul giriyor. Ama bireysel başarılar itibarıyla değerlendirirseniz, ilk 20'ye 13 özel okul, 7 devlet okulu giriyor.

Özel okullar kendilerini tanıtmak, reklam yapmak gibi ihtiyaç hissediyorlar. Dolayısıyla deha derecesinde zeki olan çocuklara çok ciddi imkanlar veriyorlar. Bu yüzden özel okulların hepsi çok başarılı, devlet okulları başarısız şeklinde bir değerlendirmeye tabi tutarsanız, bu çok yanlış bir değerlendirme olur."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, İzmir'deki okullara "cinsellik" ile ilgili bir anket gönderildiğini belirtmesi üzerine Çelik, "O konuda inceleme başlattık. İnceleme sonuçlandığı zaman sizlerle paylaşacağız" dedi.

Anahtar Kelimeler: