Çelikdemir: “öğretmenler, Bir Senarist Gibi Ders Kitaplarını Yeniden Yazmalı.”

Maharetli elleriyle kuma şekil veren Veysel Çelikdemir, İhlas Koleji’nin düzenleyeceği Uluslararası Storytelling Konferansına konuşmacı olarak...

Maharetli elleriyle kuma şekil veren Veysel Çelikdemir, İhlas Koleji’nin düzenleyeceği Uluslararası Storytelling Konferansına konuşmacı olarak katılacak.

Konferans öncesinde Storying dergisine konuşan Çelikdemir sanat ve eğitim üzerine düşüncelerini okuyucularla paylaştı.

Resim yapmanın kendi hayatına yön veren bir duygu olduğunu belirten Çelikdemir, doğuştan itibaren sanata karşı ilgisi olduğunu söyledi. Kum sanatı ile ilgili bir soruya cevap veren Çelikdemir, “Kimsenin alışık olmadığı bir sanat. İnsanlar beğeniyle ve merakla izliyorlar. Görünüşte basit gibi olsa da belli bir birikim ve emek istiyor.” dedi. Birçok insanın kum sanatı yapmak istediğini söyleyen Çelikdemir, ilerleyen zaman içinde bir kurs açarak sanatı seven insanlara kum sanatını öğretmek istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Hikâyenin eğitimdeki gücüne değinen Çelikdemir, aklında en çok yer edinmiş konulardan birinin eğitimde öykülendirme olduğunu ifade etti. “Hikâyelerle desteklenen derslerin eğitimde kalıcılığı sağlamada en önemli etkenlerden birisi olduğunu düşünüyorum.” diyen Çelikdemir, öğretmenlerin ders kitaplarının dışına çıkmaları gerektiğine inandığını söyledi. Öğretmenlerin ders kitaplarındaki durağanlığı aşması gerektiğini de ifade eden Çelikdemir, “Öğretmenler ders kitaplarında durağan bir dille anlatılan konuları, tıpkı bir senarist gibi yeniden yazmalı. Aksi hâlde öğretmene de çok ihtiyaç olmaz zaten. Dağıtırsınız kitapları, herkes evinde okuyup öğrenir” dedi.

Sanat ve eğitimin birlikteliği sorusuna, “Sanat eğitiminin, insanlar ve toplumlar üzerinde etkisini tam anlamıyla kavrayamadığımızı düşünüyorum.”diyen Çelikdemir, bir öğrencinin kendi sanat eserini ortaya çıkarabilmesi için en az iki ders saatine ihtiyacı olduğunu söyledi. Çelikdemir, “Okullardaki ders saati süresi uzatılırsa, en azından arka arkaya iki saat verilirse, çocuklar tam motive olmuşken yaptıkları resmi bitirirler. Ve kendi çaplarında bir sanat eserini tamamlamış olmanın hazzını yaşarlar” dedi.

Reklam
Reklam

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Storytelling Konferansı 6 Nisan Cumartesi günü İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenecek. Salih Memecan, Jan Blake, Kevin Locke gibi mesleğinini zirvesinde olan isimlerin katılacağı konferans hakkında www.storytellingconf.org adresinden bilgi alınabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: