Çelik'ten din dersi yorumu

WASHINGTON (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Avrupa Birliği'nin Türkiye'de din derslerinin zorunlu olması hakkındaki eleştirileriyle ilgili olarak Türkiye'deki din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin gerçek anlamda din dersi olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

AB'ye yanlış iletildiği için AB'den böyle bir tepki geldiğini söyleyen Bakan Çelik, "Türkiye'deki din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri bir dini öğretmeye yönelik değil. Din dersi öğretmeninin özelliğine göre bazen değişiklikler olabiliyor. Bu dersi gerçek anlamda din dersi olarak kabul etmemeliyiz. Mecburi din dersi AB'nin söylediği mahiyette bir ders değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ABD'nin eğitim ve kültürel işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Patricia Harrison'un davetlisi olarak başkent Washington'a gelen Çelik, dünkü temasları çerçevesinde Harrison'un yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı'nda görevli Laura Kennedy ile bir araya geldi.

Çelik, ikili görüşmelerinde Türk öğrenci ve öğretmenlerin ABD'ye geliş gidişleri sırasında Amerikan makamlarınca çıkarılan zorlukların azaltılması talebinde bulunduklarını belirtti. ABD'li yetkililerin kendisini anlayışla karşıladığını söyleyen Çelik, bu konuda ABD'de bir komite kurulacağını ve bu komitenin Türk öğrenci ve öğretmenlerin yaşadığı zorlukları azaltmak için çalışacağını belirtti.

FULBRIGHT BURSLARI 6 MİLYON DOLARA ÇIKARILIYOR

Öte yandan Amerikan Fulbright Komisyonu tarafından Türkiye'ye ayrılan fonların 1.2 milyon dolardan 6 milyon dolara çıkarılacağını belirten Çelik, "Türkiye Fulbright burslarından en çok payı alan ülke olacak" dedi. Bakan Çelik ABD'li yetkililerden Türkiye'ye daha çok İngilizce öğretmeni gönderilmesi talebinde de bulunduklarını belirterek, Türkiye'nin de ABD'ye Türkçe öğretmeni göndermek üzere bir program başlatacağını söyledi. ABD'de yaşayan Türklerin çocuklarının Türkçe'yi doğru dürüst konuşamadıklarını belirten Çelik, Türkçe öğretmenlerinin ABD'de görevlendirilmesini öngörecek programın öncelikle New York ve New Jersey gibi Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde başlatılacağını kaydetti. Türkiye'de 15 yeni üniversite açmayı planladıklarını belirten Çelik, "Bu üniversitelerde çalışacak öğretim görevlilerin yetiştirilmesi için ABD ve diğer ülkelerle bir program başlatmak" istediklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

ABD'deki temaslarında Türk-Amerikan ilişkilerinin de gündeme geldiğini söyleyen Bakan Çelik, Türkiye'de Amerikan karşıtlığı ile ilgili endişelerin de gündeme geldiğini ancak kendisinin ABD'li yetkililere "Türkiye'de sistematik bir ABD karşıtlığı olmadığını söylediğini" kaydetti. Çelik, "Türkiye'deki her vatandaşın ABD ile müttefik ülkeyiz diye ABD'nin her attığı adımı beğenmesinin mümkün olmadığını da söyledim. Buna da itirazları olmadı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri çevirdiği öğrenci affı yasa teklifiyle ilgili olarak da konuşan Çelik, yasa teklifinin perşembe günü genel kurulda görüşülerek tekrar cumhurbaşkanına gönderileceğini tahmin ettiğini söyledi. Çelik, yasa teklifinin 1 yıl süreyle gündeme getirilemeyeceği yolundaki CHP iddialarının da zorlama olduğunu ifade etti.

Bakan Çelik, Microsoft Şirketi sahibi Bill Gates ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında ihale olduğu yolundaki iddiaları da yalanlayarak "Bill Gates'in bakanlığın açtığı 500 milyon dolarlık ihaleyi almak için Türkiye'ye geldiği yazıldı. Ancak böyle bir ihale söz konusu değil. Bill Gates Türkiye'de bilgisayar kullanıcı sayısını artırmak istiyor. Bizim görüşlerimizle örtüştüğü için Microsoft ile görüştük. Ancak bir tekelleşme söz konusu değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanlığı 2005 yılı sonuna kadar her okula internet ve bilgisayar getirmeyi planlıyor.