ANKARA (ANKA)- Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitime rağbetin az olmasında Osmanlı Devleti'nin son döneminde ortaya çıkan "kalem efendiliği" anlayışının etkili olduğunu belirtti.
Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen "Hayat Boyu Eğitim Konferansı"nın açılış konuşmasını yaptı. Çelik, hayat boyu eğitim kavramının her yerde yapılan ve her türlü öğrenme etkinliğini kapsayan bir ifade olduğunu belirterek, "Hayat boyu eğitim, değişen üretim faktörlerine göre insanların, toplumların her an kendisini hazır hissetmesini sağlar" dedi.
Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün önümüzdeki 10 yılda şu anda kullanılan teknolojinin yüzde 80'nin değişeceği yönündeki çalışmasına dikkat çeken Bakan Çelik, Türkiye'nin mutlaka yeni gelişen teknolojiye kendisini uyarlaması gerektiğini, bunda hayat boyu eğitimin yönteminin kullanılabileceğini belirtti. Alışmanın, yeni şartlara adaptasyonun "zor bir iş" olduğunu söyleyen Çelik, Osmanlı Devleti'nin gelişen teknolojiye kendisini uyarlayamadığı için çöktüğünü söyledi.
Mesleki eğitime rağbet edilmemesinde osmanlı etkisi
Mesleki ve teknik eğitimin hayat boyu eğitim yönteminde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, mesleki ve teknik eğitime ilginin azlığını Osmanlı Devleti'nin son döneminde gelişen "kalem efendiliği" anlayışından kaynaklandığını ifade etti. Çelik, "Kalem efendisi, devlet memuru olmak çok cazip bir hal aldı. Mesleki ve teknik eğitime rağbet edilmemesinde Osmanlı'nın bu son dönemindeki anlayışın da etkisi var" dedi.
Çelik, Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde uygulanan hayat boyu eğitimin Türkiye'de kurumsallaştırılması gerektiğini kaydetti.