SAMSUN (İHA) - Samsun Tarım İl Müdürlüğü, çeltik yanıklığı olarak nitelendirilen borusan, kurtboğazı, sam vurması ve pas gibi hastalıklara karşı üreticileri uyardı.
Tarım İl Müdürü Mehmet Taşan, yaptığı açıklamada, çeltik yanıklığı ile mücadele zamanının geldiğini belirterek, Türkiye için ekonomik öneme sahip çeltik üretiminde bilinçli olunması gerektiğini söyledi. Çeltik yanıklığı hastalığının dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Taşan, "Bu hastalık, sıcaklığın 26-28 derece ve nemin yüzde 90 ile 100'e ulaştığı bulutlu havalarda hızla yayılıyor. Hastalık çeltiklerin yaprak, yakacık, kulakçık, sap, boğum, başakçık sapı, başakçık, dış ve iç kavuz gibi tüm organlarında bu ay içerisinde görülmeye başlayan lekeler oluşturuyor. Özellikle Çarşamba, Terme, Bafra, Alaçam ve Yakakent gibi ilçeler başta olmak üzere, çeltik yetiştirilen sahalarda yaygın olarak görülen bu hastalığın, hava şartlarına bağlı olarak yüzde 25 -75 oranında ürün kaybına yol açabileceği tespit edilmiştir. Mücadelesi yapılmadığı taktirde daha ileri aşamalarda yaprakların yanmış hal almasına ve bitkilerin kırılıp devrilmesine sebep olacaktır" dedi.
"DENGELİ SULAMA YAPILMALI" Çeltik yanıklığı hastalığıyla nasıl mücadele edileceğini anlatan Taşan, hastalığa dayanıklı çeşitler yetiştirmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hasat sonrası tarlada kalan artıkların toplanıp yakılması veya derin sürümle toprak altına gömülmesi gerektiğini kaydeden Taşan, "Bölgeye adapte olmuş verimli ve hastalığa dayanıklı çeşitler tercih edilmeli. Yüksek oranda azotlu gübre verilmemeli. Dengeli sulama yapılmalı ve fazla soğuk su kullanılmamalı. Bu gibi tedbirler alınarak hastalık engellenmeli. Çeltik alanları sık sık kontrol edilerek, tarlada hastalık belirtileri ilk görüldüğü andan itibaren ilaçlamaya başlanmalı. Hastalık hakkında veya yetiştirilmesi hakkında tereddüt edenler ilçe müdürlüklerinden veya il müdürlüğümüzden bilgi alabilirler" diye konuştu.