Çemenin faydaları nelerdir? Çemen nasıl yapılır?

Uzak doğu ülkelerinde yemeklere tat verilmesi için kullanılan çemen otu yüzyıllardır alternatif tıpta bağırsak sorunlarını gidermek için kullanılır. Ayrıca Anadolu mutfaklarında sık sık tercih edilen çemen otu, solunum hastalıkları ve yüksek ateşlenmenin neden olduğu durumların riskini azaltmada tercih edilen doğal bir besindir. Yapılan araştırmalar, çemen otunun insan sağlığına çok faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Çemenin faydaları nelerdir? Çemen nasıl yapılır?

Uzak doğu başta olmak üzere pek çok ülkede baharat olarak tüketilir ve adını çemen otundan alır. Baharat olarak kullanılan bu tohumların Türkiye’deki kullanımı ise pastırma imalatında yaygındır. Çemen otu tohumları ezilir ve pastırmanın üzerine sürülen oldukça keskin kokulu “çemen” isimli macunun içine ana madde olarak eklenir. Çemen otunun birçok tüketim şekli bulunur. Örneğin çemen otunun yapraklarıyla salata yapılarak çiğ olarak tüketilebilir.

Bununla beraber bazı yerlerde haşlanarak sebze olarak da tüketilir. Çemenin anavatanı Yakın doğudur. Ülkemizde Kayseri ve Yozgat şehirlerinde sıklıkla tüketilen çemenin faydaları günlük yaşamda oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalara göre çemen, vücuttaki pek çok organa doğrudan olumlu yönde etki eder. Sindirim sistemini de düzenleyen bu besin, doğum yapan kadınlara da önerilir.

Reklam
Reklam

Çemen nedir?

Çemen Yozgat ve Kayseri şehirlerinde sıklıkla kullanılan bir ot çeşididir. Bu bölgelerdeki ismi "çaman" olarak bilinir. Çemen otu baklagil familyasına aittir ve anavatanı Yakın Doğu'dur. Çemen otunun anavatanı olarak Hindistan, Çin, Suriye, Lübnan ülkelerini ve Güneybatı Avrupa'yı örnek olarak verilebilir. Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarından elde edilir.

Acımsı kesin kokulu ve keskin bir aramo tadına sahiptir. Günümüzde çemen denilince akıllara en çok pastırma gelir. Pastırma haricinde Tokat ve Yozgat mutfaklarında kahvaltılık olarak ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında da sıklıkla tercih edilir. Çemen birçok ülkede sevilerek tüketilmektedir. Bazı ülkelerde turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine eklenir.

Çemen ne işe yarar?

Sindirim sistemini, metabolizmayı ve sinir sistemini düzenler. Çemenin kan şekerini ve kolesterolü dengelediği bilinir. Birçok mide rahatsızlığına iyi gelerek bağışıklık sistemini de güçlendirir. Öksürüğe karşı oldukça popüler bir tedavi olan çemen, balgamı sökerek vücudu rahatlatır. Yapılan araştırmalar sonucunda çemenin insan vücuduna pek çok faydası olduğu tespit edildi. Çemenin faydaları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

Reklam
Reklam
  • Çok fazla antioksidan içerdiğinden vücudu toksinlere karşı korur.
  • Çemen tohumunun kan akışını dengelediği ve kötü kolesterolü düzenlediği bilinir.
  • Kandaki yağ ile birlikte karaciğerdeki toksinleri temizler ve cilt hastalıkları riskini azaltır.
  • Bazı araştırmalara göre çemen otunun vücuttaki iltihabı kuruttuğu görülmüştür. Bununla beraber kanserli hücreleri azalttığı da söylenmektedir. Çemen otu yağının deride meydana gelen enfeksiyonlara karşı doğal bir etkisi bulunur.
  • Çemen otu vücudun ihtiyacı olan demiri karşılar ve anemi gibi hastalıkları önler.
  • Yüksek lif içerdiğinden gün boyu tokluk hissi verir. bu besin gün boyu tokluk hissi verir.
  • Vücudu temizler yaşlı hücreleri yok eder. Yeni hücre oluşumuna katkı sağlar.
  • Sinir sistemini dengeleyen bu ot, stres, depresyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.
  • Çemen otu kan şekerini dengeler ve diyabet hastalığının ilerlemesini önler.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda zihinsel gücü artırdığı unutkanlığı azalttığı görülmüştür.
  • Mide mukozasını korur: ülser ve reflü gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
  • Kas kütlesini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Özellikle spor yapan kişilere tavsiye edilir.
  • Regl dönemindeki kadınların şiddetli ağrılarını azaltır. Yeni doğum yapan annelere ise süt üretiminde önerilir.
Reklam
Reklam

Çemen nasıl yapılır?

İnsan vücudu için oldukça faydalı olan çemenin hazırlanışı oldukça kolaydır. Çemen yapılışı şu şekildedir:

Reklam
Reklam

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı Domates salçası
  • 2 yemek kaşığı Biber salçası
  • 4-5 diş Rendelenmiş sarımsak
  • Yarım su bardağı Dövülmüş ceviz
  • Karabiber, pul biber, kekik ve kimyon
  • 1,5 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı Galeta unu

Yapılışı:

Büyük bir kap içerisine koyulan salçanın üzerine zeytinyağı dökülür. Ceviz, sarımsak ve diğer baharatlar eklenir. Birkaç dakika karıştırılır. İstenilen kıvama göre galeta unu eklenir. Kıvam alan çemen buzdolabında bir süre bekletilir. Daha sonra çıkarılır ve tüketilmeye hazır hale gelir.

Kahvaltılık çemenin faydaları nelerdir?

Çemen otunun insan sağlığına birçok faydası bulunur. Bu faydalar yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çemen otunun tüketilebilmesi için birçok yöntem bulunur. Bunlardan biri de kahvaltılık çemendir. Kahvaltılık çemenin içerisindeki sarımsak ve ceviz gibi hastalıklar önleyici ve enerji verici özelliğe sahip malzemelerin olması çemenin faydalarını daha da arttırır. Kahvaltıda tüketilen bu besin gün boyu enerji ve zindelik sağlar.

Reklam
Reklam