Cemil Çiçek: Terör Ile Dış Politika Bir Biriyle Bağlantılı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, terör ile dış politikanın birebir bağlantılı olduğunu...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, terör ile dış politikanın birebir bağlantılı olduğunu söyledi. Bu sözü kullandığında hemen, "Hangi ülke?" sorusuyla karşılaştığını belirten Çiçek, “ ‘Lafın tamamı deliye söylenir’ derler. Bu sıfatla bu sorunun cevabını veremem. Bazen yanıbaşınızdakider, aynı ittifak içinde olduklarınızdır.” dedi.

TÜSİAD'ın 2012 ikinci dönem Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı Sabancı Canter’de başladı. Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve çok sayıda TÜSİAD üyesi katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin son dönemde Anayasa yapma gayreti ve çabası içerisine girdiğini dile getirdi. Çiçek, 19 Ekim 2011 tarihinde başladıkları çalışmalarda bir yılı geride bırakmaları için az bir süre kaldığını belirtti.

Bu ve benzeri çalışmalarla “Nasıl bir Türkiye, nasıl bir gelecek istiyoruz?” sorusuna cevap arandığını belirten Çiçek, anayasa ile ilgili yapılan çalışmaların da bu soruya cevap bulmak için olduğunu dile getirdi.

'KIRMIZI KİTABI BAŞINDAN BERİ OKUDUM, BİLİYORUM'

Bir dönem kamuoyunun gündeminde yer alan ve devletin kırmızı çizgilerinin yer aldığı ‘Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin de, "Nasıl bir Türkiye, Nasıl bir gelecek?" sorusuna cevap aradığını belirten Çiçek, “Herkesin çok merak ettiği hatta bir dönem ‘Bakanlar bile bunun içinde ne var? Bu kitapta ne yazıyor? Bilmezler, okumazlar. Bir kasada kilitlidir’ dediği ama benim baştan beri görevde bulunduğum süre içinde okuduğum bildiğim devletin o meşhur kırmızı kitabı. O da bu sorunu cevabıdır. Tespitleri var. Öngörüleri var. Uyulması gereken bir kısım hususlar orada yazıyor. Nasıl bir Türkiye? Nasıl bir gelecek?” diye konuştu.

Reklam
Reklam

'AB’Yİ LİDER POLİTİKACILAR KURMUŞTU, ŞİMDİ O ÇAPTA POLİTİKACILAR YOK'

Türkiye’nin AB sürecinden de bahseden Cemil Çiçek, 40 yılda yapılamayan bazı şeylerin AB reformları sayesinde 1-2 yılda gerçekleştirildiğini hatırlattı. AB’nin son dönemde ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı sıkıntıları hatırlatan Çiçek, “AB’yi lider seviyesindeki politikacılar kurmuştu. Bugün Avrupa’da o çapta liderlerin olmayışından kaynaklanan vizyon eksikliğinden kaynaklanan AB’nin de çektiği sıkıntılar vardır. Halbuki Türkiye’nin AB’ye neler katacağını onların da yeni baştan görmesi lazım. Türkiye’nin üyeliğini kendi iç politikalarının malzemesi yapmaması gerekir.” ifadesini kullandı.

'ARAP BAHARI, ARAP KIŞINA DÖNDÜ'

Her toplumun ve ülkenin kendini yenileme ihtiyacı olduğunu belirten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dünün kalıpları, bilgileri ve kurumlarıyla bu günün problemlerinin çözülemeyeceğini belirtti. Son dönemde bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan özgürlük hareketlerini hatırlatan Çiçek, “Yanı başımızda da can yakıcı değişmeler oldu. ‘Arap baharı’ dedik ‘Arap kışına’ dönüştü. Bahar falan kalmadı. En yakın bölgemizde olup bitenlere bakarsak 2012 dünyasında bunları anlamak mümkün değil. Dünya kamuoyunun çok özel hesaplarla ilgisizliğini veya farklı ilgisini anlamak mümkün değildir. Onlar bu hesabı yapadursunlar, çoluk çocuk demeden uçaklarla meskun mahaller bombalanıyor. Sivil demeden, hasta demeden birçok insan hayatını kaybediyor veya yerinden yurdundan oluyor. Doğru dürüst bir kınama bile çıkmıyor. Onun için dünyadaki en önemli değişimin yanı başında da Türkiye bulunuyor. Onun için Türkiye bu değişimi ne kadar iyi okuyabilirse, düzenlemeleri ne kadar erken yapıp sağlıklı bir yapıyı kurabilirse bugün yaşadığımız sıkıntılar önümüzdeki günlerde bize fırsatlara da dönüşebilir. Ama kendi evimizin için tanzim etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

'TEZKERE YENİDEN MECLİS'TEN GEÇER'

Terörün Türkiye’nin en öncelikli yürek yakan bir sorunu olmaya devam ettiğini dile getiren Çiçek şunları söyledi: “Ne kadar doğru bağlantıdır, onu tartışabiliriz. Ama Türkiye ne zaman demokratik çabaların içine girse, yeni adımlar atmaya kalkışsa terör karşımıza bütün çirkinliğiyle, bütün vahşetiyle orta yere çıkıyor. Yani birileri istiyor ki: Türkiye’de demokratikleşme olmasın. Çağdaş demokrasilerdeki hak ve özgürlük, devlet anlayışı siyaset anlayışı olmasın. Türkiye bir pasif dairenin içine çekilmek isteniyor. Bizim bu tuzağa düşmememiz gerekir. Yani bundan sonra sorunlarımızı alt alta değil, önemli sorunlarımızı yan yana yazım birlikte çözüm aramamız gerekiyor. Buna imkanımız var, buna fırsatımız var. Edindiğimiz tecrübeler bunları aşmaya yeter diye düşünüyorum.”

1 Ekim’de yasama tatilinin sona ereceğini ve TBMM’nin yeniden mesaiye başlayacağını aktaran Çiçek, 17 Ekim tarihinde ise sınır ötesi operasyonlara izin veren tezkerenin yenilenme tarihinin geleceğini bildirdi. Tezkerenin daha sakin dönemlerde bile meclisten geçtiğini aktaran Çiçek, son süreçte de meclisten geçeceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

'TERÖR DIŞ POLİTİKAYLA DOĞRUDAN BAĞLANTILIDIR'

Terörle dış politika arasında doğrudan bağlantı olduğuna işaret eden Çiçek, bu bağlantının iyi analiz edilmesi halinde sorunların çözümünde Türkiye’nin ayağını yere sağlam basacağını belirtti. Terörle ilgili dış bağlantı ifadesini kullandığı zaman ‘Hangi ülke?’ sorusuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Çiçek, “Bu sorunun cevabını bu sıfatla ben veremem. 30 yıl sonra bu soru sorulabiliyor ise o zaman bu kadar acılardan biz yeterince ders çıkaramamışız demektir. ‘Lafın tamamı deliye söylenir’ derler, bazen en yanı başımızdakilerdir, bazen aynı ittifak içinde olduklarınızdır. Onların yayınladığı raporlar falan var bunarla bakarsanız görülür.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: