Cemil Çiçek'e fahri doktora verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, dün hayatını kaybeden Berkin kardeşimiz gibi, bütün bu acılar bütün bu sıkıntıların hepimize ders olması gerektiğini söyledi.

Çiçek, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü yıldönümü törenine katılmak üzere Burdur'a geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Burdur programı kapsamında ilk olarak Burdur Valiliği'ni ziyaret etti. Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ı makamında ziyaret eden TBMM BaşkanıÇiçek, Şeref Defterini imzaladı. Çiçek, valilik ziyaretinden sonra Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü yıldönümü ve Fahri Doktora Payesi törenine katıldı.

Reklam
Reklam

MAKÜ konferans ve sergi salonunda düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un adını taşımanın gururunu ve sorumluluğunu her zaman yaşayacaklarını dile getiren MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, şöyle konuştu: "İstiklal Marşı milletimizin kalbinde aynı coşkuyla atmaktadır. İstiklal Marşımızda, milletimizin her türlü özelliğine sahip olan Akif, teşhis ve tedaviler sunmaktadır. 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' dedi. Nazlı hilal kahraman milletimize her daim gülümsesin.”

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı'nın konuşmasının ardından MAKÜ Tanıtım Filmi izlendi. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT'nin kuruluşunun 50'nci yıldönümü kapsamında yapılan yenilik ve çalışmaları anlattı. TRT Genel Müdürü Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Fahri Doktora Payesi'nin hayırlı olmasını diledi. Şahin'in konuşmasından sonra TRT tanıtım filmi izlendi.

MAKÜ FAHRİ DOKTORA ÜNVANI

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Fahri Doktora Belgesi'ni okuyarak, TBMM Başkanı Çiçek'e doktora binişi giydirdi, Fahri Doktora belgesini takdim etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasının başında TRT'nin kuruluşunun 50'nci yıldönümünü tebrik etti. TRT'nin Türk kültürünün korunmasında önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan TBMM Başkanı Çiçek, şöyle konuştu: "Türkiye'de yapılan TRT gerçekten bu 50 yıl içinde Genel Müdürün ve mesai arkadaşlarının çabasıyla Türkiye'nin dışa açılan yüzü oldu. Kendi ülkemiz dışında bilgisine başvurduğumuz kanallardan bir tanesi TRT oluyor. Ayrıca, bir millet söz konusuysa kültürü ve dili çok önemlidir. Doğru bir Türkçe'nin kullanılması açısından TRT tahminlerin ötesinde önemli bir görevi üstleniyor. Günümüz dünyasında eğitim sadece okullarda üniversitelerde değil, eğitim kanalları ile kültürü korumak adına kanalların çok önemli rolü var TRT'de kültürümüzün korunmasına ve aktarılmasına vesile oluyor."

Reklam
Reklam

"BÜYÜK BİR ONUR"

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un adını taşıyan bir üniversiteden doktoranın, çocuklarına bırakacağı bir miras olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Çiçek, şunları söyledi:

"Ben birçok üniversiteden fahri doktora unvanı aldım ama MAKÜ'den böyle bir doktora almak benim için ayrı bir onurdur. Üstelik bu İstiklal Marşımızın kabulünün 93'üncü yıldönümü töreninde almak benim için büyük bir onur. Çocuklarıma bırakacağım önemli bir mirastır. Doktoranın konusu veriliş sebebi, özellikle uzunca bir zamandır hukuku ikinci plan ettik. Varsa yoksa siyaset, konuşmalar, espriler arzu etmiyoruz ama hakaretleri bile siyaset üzerinden yapıyoruz. Siyasetten gına gelmiş bir ortamda hukuku hatırlatmak belki de bu kirli havayı temizler. Bu sıkıntılı dönemde hukuku hatırlamak, belki siyaseti daha anlaşılabilir, faziletli bir iş haline getirebilecektir."

Çiçek, başta Atatürk olmak üzere, Mehmet Akif'i, Birinci Meclis'in tüm milletvekillerini, tüm kahraman, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla andığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çiçek, nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı bazen unuttuğumuzu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Aradan geçen 90 yılda bazı kazanımlar var. Bunlar karşısında bedel ödenmiştir. Sahip olduğumuz değerlerin farkında olmayınca yaşadığımız birçok sıkıntı oluyor. Biz Anadolu'ya ayak bastığımız günden bugüne kadar, üst üste barış içinde yaşadığımız sene sayısı 25'tir. 25 yılı geçmeden ya o cephede ya bu cephede savaşılmış. Osmanlı Devleti kurulduğunda 200 savaş yapmış, 600 küsur Osmanlı Devleti'nin ömrü var, her üç yılda bir ya ülkenin tamamında ya da belli bölgelerde savaşa girmiş, dolayısıyla 3 yılda bir vatan evlatlarının kanı dökülmüş. En sükut içinde yaşadığımız dönem Cumhuriyet'tir. Kıbrıs Barış Harekatı'nı çıkarırsa biz toplum ve millet olarak savaşa girmedik ama terör olaylarında, toplumsal olaylarda hepimizin yüreğini yakan ölümler oldu."

"BERKİN'İN ÖLÜMÜ HEPİMİZE DERS OLMALI"

Toplumsal olayların kendisini üzdüğünü dile getiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gezi olaylarında yaralanarak komaya giren ve dün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünün herkese ders olması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, en son dün hayatını kaybeden Berkin kardeşimiz gibi, bütün bu acılar bütün bu sıkıntıların hepimize ders olması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Geriye yara kaşımak için bakmıyoruz. Devletin, milletin kıymetini bilmek adına çektiğimiz acılar son olsun. Medeniyet yarısında daha üst seviyelere ülkemizi çıkarmak için çalışacağız.Kan dökmeden, kin kusmadan, yeni acılar ilave etmeden. İşte bugün bir yandan Akif'i anacağız bir yandan da 12 Mart'ları bir özeleştiri yapmak adına kabul edelim."

TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasının devamında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, İstiklal Marşı'nın kabulü, Birinci Meclis'ten anılar anlattı. MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e hediyelerini takdim etti. Program MAKÜ Müzik Anabilim Dalı tarafından verilen konserle sona erdi.

Anahtar Kelimeler: