Cemil Çiçek'ten açıklamalar

TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışında olması nedeniyle bugün Meclis'te düzenlenen Adli Yıl Açılış resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Vekili sıfatıyla katıldı.

ANKARA(ANKA) - Cumhurbaşkanı Vekili Cemil Çiçek, "Yargının çok önemli bir yeri var. Yargı bir devletin bağımsızlığının en önemli sembollerinden bir tanesidir. Çünkü yarılamayı Türk milleti adına yapar. O nedenledir ki yargıya güven devlete güvendir. Eğer devlete güven isteniyorsa yargıya güvenin en üst noktada olması lazım. Yargının itibarının en üst noktada olması gerekir. Buna da hem yargı mensupları hem de yargıdan hizmet bekleyen herkesin dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışında olması nedeniyle bugün Meclis'te düzenlenen Adli Yıl Açılış resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Vekili sıfatıyla katıldı. Çiçek resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın bugün yaptığı konuşmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Çiçek, konuşmayı İstanbul'da olduğu için dinlemediğini söyledi.

Alkan'ın ne söylediğini bilmeksizin bir şeyler söyleyeceğini kaydeden Çiçek, "Yargının çok önemli bir yeri var. Yargı bir devletin bağımsızlığının en önemli sembollerinden bir tanesidir. Çünkü yarılamayı Türk milleti adına yapar. O nedenledir ki yargıya güven devlete güvendir. Eğer devlete güven isteniyorsa yargıya güvenin en üst noktada olması lazım. Yargının itibarının en üst noktada olması gerekir. Buna da hem yargı mensupları hem de yargıdan hizmet bekleyen herkesin dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

-"10.00'DA KALECİK MAHKEMESİNDE VERİLEN KARAR 14.00'DA BRÜKSEL'DEN YANKI BULUR"-

"Ali Alkan'ın siyasetin ve hükümetin özellikle yargıya müdahale ettiği konusunda çok net eleştirileri var?" şeklindeki bir soruya Çiçek, "Onu bilmem, ben daha hayati bir şey söylüyorum o konjonktürel bir değerlendirme olabilir" dedi.

Yargının uzunca bir süredir tartışıldığını kaydeden Çiçek, "20-25 senedir her adli yıl açılışı dolayısıyla, diğer yüksek mahkemelerin açılışları da girince hep tartışıldığı günler oldu. Bu durumdan çıkarmak lazım, evvela yargıyı. Yargı dediğiniz sadece buradakilerden ibaret değil. Türkiye'nin en ücra köşesinden bunları takip eden hakim var savcı var. Bunların morale ihtiyacı var. Yargı tartışılır hale geldiğinde o insanların da morali bozulur. Onun için hepimizin buna dikkat etmesi lazım. Bizim Türk yargısının diğer demokratik ülkelerdeki yargıdan farklı iki önemli rolü ve önemi daha var. Bunlardan biri şudur; Türkiye'de demokratik standartların hangi seviyede olduğu bir ölçüde yargı kararlarına bakılarak karar verilir. Bugün saat 10.00'da Kalecik mahkemesinden verilen bir karar öğlen ikide Brüksel'den yankı bulur. Dolayısıyla Türkiye demokratik standartlarının yüksek olup olmadığıyla ilgili bir değerlendirmeye ilerleme raporlarına da bakarsanız evvela yargı kararları üzerinden gidiyor. Biz bunu hep vurguladık. Siz istediğiniz kadar burada en son yasaları çıkarın, sonuçta bunu uygulayacak olan yargıdır o nedenle ki ceza kanunu yapılırken ceza genel kurulu başkanının o zamanki tutanaklarda da var; "siz buraya ne yazarsanız yazın esas olan yargının yorumudur' demişti. "CHP ile AK Parti bir kanun şöyle yazılsın böyle yazılsın' derken, hukuk biraz da yorumdur, kanuna hayatiyet verecek olan yarının yorumudur. Onunu için yargının üzerinde hepimizin titremesi lazım. Yargı mensuplarının da bu hassasiyeti her zaman göstermesi lazım. Türkiye'nin imajına en büyük katkıyı olumlu ya da olumsuz en büyük katkıyı yargı sağlamış oluyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-"TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPACAK OLANLARIN DA DİKKAT ETTİĞİ HUSUS; TÜRKİYE'DE HUKUK GÜVENLİĞİ VAR MI YOK MU?"-

Türkiye'nin yatırım açığı olduğunu anlatan Çiçek, "Kendi milli tasarruflarımızla kalkınma hızımızı belli bir yüzdenin üzerine çıkarma imkanımız yok. Yüzde 12,5 milli gelirin tasarruf edebiliyoruz" diye konuştu.

Çiçek şöyle devam etti:

"Kaldı ki yüzde 50'nin üzerindedir. G-20 içindeki ülkelerin önemli bir kısmı tasarruf oranı çok yüksek ülkelerdir. Biz ise birçoğunun üçte biri noktasındayız. Türkiye'nin yabancı yatırımcıya doğrudan yatırımlara ihtiyaçları var. Türkiye'ye yatırım yapacak olanların da dikkat ettiği husus Türkiye'de hukuk güvenliği var mı yok mu? O da yargının işleyişine bakıyor. Ben bunu adalet bakanlığım işleyişinde hep görmüşümdür. Türkiye ile ilgili o özellikle kalkınma çabalarına katık verecek olan işadamları müteşebbisler hukuk güvenliğine çok dikkat eder."

-"ABDULLAH BEY DAHA ÖNCE DE İFADE VERECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"-

"Abdullah Gül'ün kayıp trilyon davasında ifade vereceğinin anımsatılması üzerine, Çiçek, "Daha evvel de söyledi. O sözden hükümet... Hükümeti değerlendirerek, sen manşet çıkarmaya çalışacaksın ama ben bilirim. Burada 35-40 senem geçti. Sayın Gül daha önce de söyledi onu. Cumhurbaşkanının dokunulmazlığı var mı yok mu tartışmasında kaç sene önce söyledi. Elbette önemli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çiçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'ndaki yemin töreni sırasında yaşanan olayları şu ifadelerle değerlendirdi:

"Bu olağanüstü toplantı. Bu toplantılar törensel toplantılardır. Töreni yaparsınız işiniz biter. Yakışık almadı ki herhalde kimse tasvip etmedi. Bazı gazetelerde günün kaybedeni yazıldı. O arkadaşımız da olgun bir arkadaştır. Herhalde o da kendisiyle başbaşa kaldığında keşke yapmasaydım demiştir."

Çiçek, bir gazetecinin, HSYK seçimlerini hatırlatılması üzerine, "Yargı içinde bu seçimi yapacak. Yargı mensubu dediğiniz insanlar Türkiye'de en üst düzeyde tahsil görmüş insanlar. Hak, hukuk adalet dağıtan insanlar. Onların sorumlu davranacağına yargının itibarına onların da en az sizin benim kadar düşüneceğine inanıyorum. Şu günkü tartışmalar ve görüntü hoş değil. Onlar da bundan rahatsızdır. Ümit ederim kendilerine yakışan bir seçim yapmış olurlar" diye konuştu.

Çiçek, "Yemin gergin geçti, 1 Ekim de gergin geçer mi?" sorusu üzerine, "İnşallah geçmez, bu gerginliklerden kime ne fayda var? Millet bizden olgun tavırlar bekliyor" dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam

ANKA