Cemil Meriç Trabzon’da Anıldı

Ünlü yazar ve düşünür Cemil Meriç doğumunun 96. yıl dönümünde Trabzon’da düzenlenen programla anıldı. Hamamizade...

Ünlü yazar ve düşünür Cemil Meriç doğumunun 96. yıl dönümünde Trabzon’da düzenlenen programla anıldı. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç konuşmacı olarak katıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ve çok sayıda katılımcının izlediği programda konuşan Prof. Dr. Ümit Meriç, Cemil Meriç’in, gönüllerin ancak kalemlerle fethedilebileceğine inandığına işaret etti. Hayatı boyunca bu konuda mücadelesini sürdürdüğünü dile getiren Meriç, “Gözleri gördüğü ve gözlerini kaybettiği dönemde o, asıl insanlık savaşının insanın kendi kendini fethetme savaşının, insanını çevresini tanıma savaşının, insanın dünyayı tanıma savaşının masa başında olacağını idrak edenlerdendi. Cephelerde değil, silahlarla değil, kalemlerle gönüllerin fethedilmesinin lazım geldiğini düşünürdü.” dedi.

Reklam
Reklam

Babasının ideallerini gerçekleştirmek için doğru bildiğinden ödün vermediğini ifade eden Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu anlamda babam Cemil Meriç, ‘bir çağın ideali, idealin kendisi değildir, herhangi bir idealdir’ demiştir. Cemil Meriç, ‘her çağın kendisine göre güzel bir anlayışı var. Bütün bu güzellikleri tatmaya çalışalım. Ufkumuzu genişletelim. Geçen devirlerde yaşamak, derinlemek ve ömrü alabildiğine uzatmak, başka ülkelerde yaşamak, başka insanlarla acı çekmek, başka insanlarla gülmek, damlayken denizleşmek ve anı ebediyete sığdırmak, kalbini bütün heyecanlara açmak, çağların ve politikaların sınır taşlarını devirmek’ diyerek dünyaya geniş bir pencereden bakmıştır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: